Hrvatska
StoryEditor

U turističkim gradovima čak 15 posto privatnih iznajmljivača odustaje od turizma

14. Travanj 2021.
Iznajmljivanje apartmanafoto Shutterstock

Zadnjih godina bila je vrlo popularna teza da Hrvatska ima previše privatnog smještaja koji narušava konkurentnost hrvatskog turizma. I doista, 'zimmer frei' kreveti nicali su prije pandemije kao da sutra ne postoji. No sutra je došlo u svom najgorem obliku i mnogim vlasnicima obiteljskog smještaja poremetilo poslovne planove.

Prošle sezone koronavirus nije u tolikoj mjeri utjecao na tržište obiteljskog smještaja u kontekstu kategorizacije jer je sve bilo novo i neizvjesno. Sada, kada su iznajmljivači shvatili da bi mogli izgubiti još jednu sezonu, bavljenje turizmom čini se kao loša ideja.

No ne svugdje i ne kod svih iznajmljivača. Trenutno na tržištu imamo dva paralelna trenda koja se međusobno pobijaju. S jedne strane putem društvenih mreža intezivira se potražnja i ponuda privatnog smještaja za ljetne mjesece, a s druge otkazuju rješenja o kategorizaciji smještaja.  

Martina Nimac Kalcina, predsjednica Udruge obiteljskog smještaja pri HGK objašnjava da se putem društvenih mreža trenutno iznajmljuju kapaciteti koji imaju standardnu popunjenost dva mjeseca u godini.

- Situacija u turističkim gradovima koji imaju dulju sezonu je drukčija i primjetan je trend otkazivanja rješenja o kategorizaciji i to do 15 posto. Ako imate objekt s tri do četiri sobe, za koje plaćate i turističke troškove i održavanje i režije od dvije tisuće kuna mjesečno, a već drugu godinu za redom nemate turističkog prometa, to je razumljivo – kaže Nimac Kalcina.

Iznajmljivači bi najradije svoje nekretnine prebacili u dugoročan najam, međutim to im baš i ne ide tako lako.

- Primjerice na području Splita većina mladih traži stanove na rubnim dijelovima grada, a ne u središtu jer im je život tamo jeftiniji i komforniji. Tako da su nekretnine u središtu Splita prazne. Uz to, većina podstanara dolazila je iz redova turističkih djelatnika koji su dolazili na sezonski rad u hotele, restorane, konobe ili studenata koji prate nastavu online pa im se ne isplati plaćati najam stana. Prema našim podacima, broj otkazanih kategorizacija se u nekim mjestima vrti od četiri pa do 15 posto – zaključuje Nimac Kalcina.

Podaci sustava eVisitor pokazuju da je trenutno u kategoriji 'objekti u domaćinstvu' registrirano 101.699 objekata s 581.934 osnovnih ležaja. Prošle godine na današnji dan u istoj je kategoriji bilo registrirano 108.011 objekata sa 613.063 osnovnih ležaja. Znači preko 30.000 kreveta je manje na tržištu.

Gradovi koji će, izgleda, i ove godine biti najveće žrtve korone su Zagreb i Dubrovnik. Nikola Grubelić, suvlasnik Direct Bookera, male dubrovačke agencije koja je postala prepoznatljiv franšizni brend diljem svijeta, kaže da broj otkazivanja rješenja o kategorizaciji čak i nije toliko velik koliko se moglo očekivati s obzirom na trendove, ali ističe i razliku u vrsti smještaja.

– Iznajmljivači s kojima mi surađujemo jesu profesionalci koji žele ostati u ovom poslu i rade sve da smanje troškove, čekajući da se stanje vrati u normalu. Oni koji su u ovu djelatnost ušli radi lake zarade i imaju po jedan apartman izlaze iz biznisa. Na području Dubrovnika povećala se prodaja nekretnina i smanjile su se cijene najma stanova. Tržište dugoročnog najma se zasitilo, potražnje nema toliko koliko ima praznih nekretnina i došlo je do pada cijena najma. Prijašnjih godina mjesečni najam iznosio je između tri i tri pol tisuće kuna, a sada se stanovi u Dubrovniku mogu unajmiti za dvije tisuće. Radna snaga ne dolazi u grad – komentira Grubelić.

Istaknuo je i neke nove trendove na tržištu iznajmljivanja koji će obilježiti ovu godinu.

– U agenciju nam dolaze iznajmljivači koji su do sada samostalno prodavali kapacitete na jednoj ili dvije globalne platforme. Sada su uvidjeli da im treba još kanala prodaje, da moraju pratiti i pravovremeno znati korigirati cijene te biti vrlo fleksibilni kod otkazivanja rezervacija. Uz to, nekada se 40 posto rezervacija plaćalo avansno, sada toga više nema – kaže Grubelić.

Iako je Dubrovnik destinacija koja se ove godine najmanje treba oslanjati na optimizam on ipak smatra da će sezona biti bolja od lanjske zbog veće svjesnosti o tome s čime se borimo, kakve su procedure i sve veće procijepljenosti. S obzirom na to da se 30 posto kapaciteta obiteljskog smještaja u Dubrovniku iznajmljuje putem Direct Bookera, promet agencije može se preslikati i na čitavu destinaciju. Tako je lani agencija ostvarila 18 posto prometa iz 2019, a ove godine se nada brojci od barem 30 posto. Sudbina Dubrovnika je, zaključuje Grubelić, u rukama britanskog premijera Borisa Johnsona koji u svibnju mora donijeti odluku o tome smiju li Britanci putovati izvan svojih granica.

U Turističkoj zajednici Grada Zagreba navode malo drukčiji trend. Naime, i u Zagrebu je došlo do otkazivanja kategorizacija, ali se pojavljuju i novi iznajmljivači.

- Od 1. siječnja do 31. ožujka 2021., rješenje o kategorizaciji otkazao je 69 pružatelja usluge smještaja u privatnom smještaju s 82 smještajne jedinice i 188 postelja. Međutim, jednako tako, u navedenom razdoblju u Zagrebu je registriran 31 novi pružatelj usluga u privatnom smještaju s 46 smještajne jedinice i 133 postelja – kažu u TZ Zagreba. Dakle još uvijek je upola manje novih nego što ih je otkazalo rješenje o kategorizaciji. 

Čini je da, kad već sustavan i planski razvoj turističkih kapaciteta nije napravio reda na tržištu, korona je uzela stvar u svoje ruke.

24. travanj 2024 13:15