Hrvatska
StoryEditor

Ugostitelji: Dostavljači rade na crno za Wolt i Glovo! Wolt i Glovo: Mi ne zapošljavamo dostavljače

23. Rujan 2019.
Dostava
U redakciju Lidera stigao je dopis jednog zagrebačkog ugostitelja koji se žali da njegovi dostavljači hrane rade za Wolt i Glovo ‘na crno‘, dok su kod njega u stalnom radnom odnosu, plaćen im je staž, mirovinsko, zdravstveno, godišnji odmor, bolovanje i sve ostalo što propisuje Zakon o radu.

Ugostitelj dodaje da njegovi zaposlenici koji u slobodno vrijeme rade kao dostavljači Wolta i Glova na posao dolaze premoreni i postavlja retoričko pitanje - što ako se za vrijeme tog dodatnog rada nešto dogodi, tko će drugi plaćati bolovanje nego onaj tko zapošljava 'na bijelo', ironičan je ugostitelj.

image
Teo Širola
Teo Širola, direktor Glovo Hrvatska na naše pitanje je li istina da Glovo zapošljava radnike 'na crno', rekao je da oni nikoga ne zapošljavaju i da to nije princip njihova poslovanja. Naime, svi koji rade za Glovo zaposleni su ili u svojoj tvrki ili u nekoj od tvrtki s kojima Glovo ima ugovor, a specijalizirane su za dostavu i transport, po istom principu kako je to regulirano i s radnicima Ubera.

- Nama nije bitno je li netko u radnom odnosu ili ne i na koji način će regulirati svoj odnos s firmama preko kojih radi za Glovo. O detaljima i nekim konkretnim slučajevima ne mogu govoriti, jer ne znam pozadinu konkretne priče. Ono što znam je da je svaki dostavljač Glova u partnerskoj firmi zaposlen ili preko studentskog ugovora, ugovora o djelu ili ugovora o radu, i za to nam mora donijeti potrvdu, odnosno ugovor koji je sklopio sa poslodavcem prije početka posla, rekao je Širola za Lider.

image
Matko Katanec
Sličan odgovor na isto pitanje dobili smo i od Matka Katanca, direktora Wolta za Hrvatsku i jugoistočnu Europu - zapošljava li Wolt radnike 'na crno', dok su, istovremeno u stalnom radnom odnosu na poslovima dostave hrane prijavljeni kod nekog ugostitelja. Katanec je rekao da za to prostora u Woltu nema.

Naime, njihovi kuriri rade kao vanjski suradnici putem vlastite tvrtke ili putem tzv. fleet menadžera, vlasnika treće tvrtke, koji s njima potpisuje ugovor o djelu ili ugovor o radu.

- Ono što mogu potrvrditi je da dostavljač Wolta može biti osoba koja radi preko studentskog ugovora, ima svoju firmu ili radi za neku treću tvrktu s kojom Wolt ima ugovor o suradnji - rekao je Katanec i dodao da ukoliko se uoče bilo kakve nepravilnosti u radu dostavljača, s njime se ugovor raskida promptno.

- Wolt Zagreb d.o.o. ne plaća dostavljačima za obavljen posao, sva plaćanja idu preko Wolt Enterprises sa sjedištem u Finskoj. To se odnosi na dostavljače koji sami izdaju račun, one koji rade preko studentskog servisa ili su u ugovornom odnosu s trećom firmom - istaknuo je Katanec i dodao da Wolt ima vrlo stimulativne satnice i stoga nije čudno što je interes za rad velik.

Na pitanje što će biti kad nastupi kiša, snijeg i loše vrijeme u Woltu su odgovorili da potiču dostavljače da za vrijeme lošeg vremena prioritet ima dostava automobilom.

A može li radnik raditi kod dva poslodavca istovremeno upitali smo Zdravku Kardum, direktoricu Kardiz knjigovordstva, koja je odgovorila da svatko tko želi može uz stalni radni odnos raditi i preko ugovora o djelu, za bilo kojeg drugog poslodavca, a na poslodavcu je da za taj rad plati porez i sva davanja. Osim toga, radnik može biti zaposlen i kod dva poslodavca istovremeno, ali kod drugoga ne smije raditi duže od osam sati tjedno, stoga se takav rad rijetko koristi u praksi.

- O poslodavcu kod kojeg je radnik u stalnom radnom odnosu ovisi hoće li nekim internim aktom zabraniti rad svojim djelatnicima u obnašanju konkurentskih poslova ili u konkurentskoj tvrtki, a ukoliko se to ne dogodi, radnik ima pravo u svoje slobodno vrijeme raditi za koga hoće, napominje Kardum.

To je, ujedno, na neki način i epilog priče jer prema aktualnom zakonu ni Wolt, ni Glovo, ne zapošljavaju 'na crno', kako smatra ugostitelj s početka priče, čak i ako koriste za dostavu ljude koji su već zaposleni kao dostavljači hrane u ugostiteljskim objektima.

Upit o ovom slučaju poslali smo i Josipu Aladroviću, ministru rada i mirovinskog sustava, točnije, njegovom kabinetu i službi za odnose s javnošću, a komentar Ministarstva objavit ćemo kada ga dobijemo.

20. travanj 2024 05:42