Hrvatska
StoryEditor

Ugostitelji: Da nabavljamo robu ili nas zatvarate?

09. Travanj 2021.
Novo zatvaranje

Nakon što je Primorsko-goranska županija odlučila na dva tjedna, počevši od ponedjeljka, 12. travnja, uvesti totalni lockdown, odnosno zatvoriti sve, ugostitelji diljem Hrvatske s pravom strepe što će biti s njima.

- Molim te, možeš li ikako provjeriti što se priprema, da nabavljam robu za sljedeći mjesec ili ne? Do nas dopiru samo nagađanja da nas zatvaraju na mjesec dana do izbora - žali mi se prijateljica, vlasnica najdražeg kafića u mom kvartu.

Koga uopće pitati, tko je osoba koja o tome odlučuje i koja tu informaciju može donijeti i prenijeti javnosti, ako pitamo stožer, poručuju nam da i taj 'off the record' nije toliko neslužben, o zatvaranju terasa pa i trgovačkih centara odlučuju lokalni stožeri temeljem broja novozaraženih. Više to nije samo jedna osoba koja povlači konce iza tamnog stakla, stvar je puno kompleksnija. Gdje situacija bude bolja, radit će što više gospodarskih subjekata, gdje broj zaraženih bude divljao, ići će se s ciljanim mjerama.

A kako je uopće biti ugostitelj u takvim okolnostima nesigurnosti i spremnosti na potpuno zatvaranje pogona u svega dan, dva, pitamo Žaklin Troskot, vlasnicu slastičarnice Amelie i predsjednicu Nezavisne udruge ugostitelja Zagreb.

- Ma što da vam kažem. Ili ćemo ovo sve skupa izdržati ili ćemo potonuti financijski ili ćemo poludjeti, četvrtog nema - kaže nam Troskot do koje, kao i do moje prijateljice, stižu svakojake informacije o zatvaranju.

Za nju je ovo što je napravila Primorsko-goranska županija barem čista priča, ne rade ni terase, ali ni trgovački centri, nema okupljanja, nema škole. Lockdown, pa barem znaju na čemu su. Po njoj, za ugostitelje je najgore kad zatvore terase, zabrane cijeloj jednoj djelatnosti rad, a ljudi se spontano okupljaju gdje stignu, piju kave i jedu kolače iz pekara po trgovačkim centrima koji normalno rade. To, smatra, naprosto nije pošteno.

- Ni ovih mjesec dana rada ne možemo zvati radom, ne samo da se natežemo s gostima, ima neugodnih situacija, nego se mučimo i s troškovima, s plaćama, a to se odražava i na našim djelatnicima. Smanjuju im banke minuse, ne odobravaju kredite - iskreno će Troskot te dodaje da su u Glasu poduzetnika nedavno baš secirali pokazatelje o rezultatima ugostitelja i da su brojke u tih mjesec dana otkad su otvorene terase u najmanju ruku zabrinjavajuće.

- Minimalni pad ugostitelja je 30 posto i to uglavnom kod onih na južnom Jadranu gdje je lijepo vrijeme, pa se više moglo boraviti vani. Na kontinentu su padovi u odnosu na ožujak 2019. godine, prije korone, od 40 do 60 posto, zavisno kako gdje i zavisno od vremena. Kad pada kiša ili snijeg pad prihoda je još i gori - zaključila je Troskot.

18. travanj 2024 17:49