Hrvatska
StoryEditor

‘Stvara se paradoks - ukidanjem radne nedjelje, radnici zapravo nikada neće imati slobodan vikend‘

09. Siječanj 2020.
foto Getty Images/istockphoto
Piše:
piše Željka Laslavić
[email protected]

Denis Čupić, upravitelj trgovačkog centra Westgate objavio je danas na svom facebook profilu podatke o prosječnim dnevnim prometima trgovina u centrima, želeći time pobiti izjavu ministra gospodarstva Darka Horvata, da su prihodi poslodavcima nedjeljom daleko manji od onoga što misli hrvatska javnost. Ministar Horvat najavio je nedavno izmijene Zakona o radu kojima bi se ograničio rad nedjeljom te je rekao da je Vlada, komunicirajući sa svim zemljama EU, napravila pomnu analizu.

Prema Čupićevim usporedbama prosječnog prometa trgovine od 500 kvadrata u šoping centru, tjedni prosjek prometa iznosi 23.556,62 kuna. Najjači dan je subota sa dvostruko većim prometom koji iznosi 55.000 kuna, a iza nje nedjelja sa 45.822,58 kuna. Drugim riječima, nedjelja ima 95 posto veći promet od tjednog prosjeka i čini 20 posto ukupnog tjednog prometa u trgovini.

– Naša analiza rađena je na temelju podataka četiri trgovačka centra, dva na rubnim dijelovima Zagreba, jednog u Splitu i jednog u Slavoniji. Usporedili smo promete svih formata i uprosječili ih na trgovinu od 500 četvornih metara. To su brojke koje u urbanim sredinama nose nedjelje u trgovačkim centrima, uz sav promet u ugostiteljstva, zabavnih sadržaja i dječjih igraonica – izjavio je Čupić.

Westgate bi itekako mogao biti u problemu radi ukidanja radnih nedjelja jer je dislociran od središta Zagreba i kupci u njega dolaze uglavnom preko vikenda. Odluka o ukidanju rada nedjeljom puno će se više odraziti na promete trgovačkih centara, salona namještaja i sl, nego na trgovine sa prehrambenim proizvodima.

- Ovom odlukom direktno su ugroženi i ugostitelji u trgovačkim centrima, koji su, poslužujući kvalitetnu hrana po povoljnijim cijenama od prosjeka ostalih restorana, omogućili masovnije konzumiranje hrane izvan kućanstava. Uz to, najveći broj dječjih igraonica se nalazi upravo u šoping centrima. Vlada želi primijeniti austrijski model u trenutku kada Austrija razmišlja o uvođenju 24, umjesto osam radnih nedjelja godišnje, a i Njemačka razmatra mogućnost proširenja prava rada nedjeljom - istaknuo je Čupić koji je ujedno član Vijeća austrijskih trgovačkih centara. Dodao je i to da se promet u trgovačkim centrima tijekom vikenda u posljednjih godinu dana povećao za 20 posto u odnosu na godinu prije.

Slično razmišlja i Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete, tvrdeći da ministar gospodarstva s jedne strane zalaže za gospodarski rast, a s druge diže 'ručnu'. Objašnjava nekoliko ključnih posljedica odluke o ukidanju rada nedjeljom.

- Možda se na prvu čini da vlasnicima trgovačkih centara nije važno hoće li se raditi nedjeljom jer imaju unaprijed dogovorene najmove. Međutim, cijena najma ugovara se prema prometu trgovine, što znači da, ako trgovac ima manji promet, pada i cijena najma. Uz to, danas u trgovini postoji tzv. rekreativna kupnja koja podrazumijeva kupovinu proizvoda koji nisu nužni za svakodnevni život i ona se najčešće prakticira vikendom. Ukine li se radna nedjelja ta impulzivna i rekreativna kupnja bit će najviše na udaru i neki će biznisi stradati. Državni proračun direktno ovisi o potrošnji građana i ako trgovcima padne promet, ministar Zdravko Marić mogao bi se jako zabrinuti – kaže Školnik.

Upozorio je i na jedan paradoks. A taj je, da ukidanjem radne nedjelje, radnici zapravo nikada neće imati slobodan vikend već će raditi šest dana u tjednu.

20. travanj 2024 06:11