Hrvatska
StoryEditor

Ukupno 10 milijuna kuna bespovratnih potpora za poduzetnike Sisačko-moslavačke županije

28. Siječanj 2021.
Područje Sisačko-moslavačke županije nastradalo od potresa, Petrinjafoto Ratko Mavar

Vlada je u četvrtak usvojila program dodjele potpora male vrijednosti mikro poduzetnicima iz Sisačko-moslavačke županije za saniranje štete od potresa, kojim se za te gospodarstvenike osiguravaju bespovratne potpore ukupno vrijedne deset milijuna kuna.

Potpore male vrijednosti iz danas usvojenog programa mogu se dodijeliti od njegova dana stupanja na snagu do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca ove godine. Sredstva za provedbu programa u iznosu od deset milijuna kuna osigurana su u državnom proračunu za 2021. godinu i projekcijama za 2022. i 2023.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja raspisat će otvoreni javni poziv za potpore u roku od sedam dana od dana stupanja programa na snagu. Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić rekao je kako program 'treba shvatiti kao interventnu mjeru, pogotovo najranjivijem dijelu gospodarstva' na potresom pogođenom području.

Na području Sisačko-moslavačke županije po njegovim riječima je aktivno više od 4.500 malih i srednjih poduzetnika koji zapošljavaju gotovo 19.000 osoba te se procjenjuje da će njihov oporavak biti posebno težak, jer su najmanje otporni na krizu. 

Potkoncesija BSO-u

Vlada je danas dala suglasnost Brodosplitu za davanje u potkoncesiju Brodosplitu - Brodogradilištu specijalnih objekata (BSO) dijela pomorskog dobra u luci posebne namjene - Brodogradilištu Split, na rok od deset godina.

Ministar prometa Oleg Butković objasnio je da je riječ o dvije hale u kojima bi se izrađivali dijelovi obalnih ophodnih brodova. Projekt izgradnje pet brodova za potrebe Obalne straže Hrvatske ratne mornarice okvirno je vrijedan 385 milijuna kuna. Za potkoncesiju će BSO plaćati stalni dio od tri kune po metru kvadratnom zauzete površine, a promjenjivi dio koncesijske naknade iznosi jedan posto ukupnog godišnjeg prihoda luke.

19. travanj 2024 12:27