Hrvatska
StoryEditor

Uniline od HT-a kupio E-tours

27. Studeni 2019.
Hrvatski Telekom, vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj, nastavlja sa strategijom restrukturiranja ne-temeljnih dijelova svojeg poslovanja.

U skladu s tim, danas je potpisan ugovor s jednom od vodećih hrvatskih turističkih kompanija, društvom Uniline d.o.o., o prijenosu i prodaji udjela koje HT holding d.o.o., društvo u 100 posto vlasništvu HT-a, drži u društvu E-tours d.o.o., jednoj od vodećih nacionalnih turističkih agencija za inozemna i korporativna putovanja, objavljeno je na stranicama Zagrebačke burze.

Ova transakcija HT-u omogućuje smanjenje složenosti poslovnog upravljanja nad ne-temeljnim dijelom poslovanja. S druge strane, transakcija će E-toursu omogućiti ostvarenje punog potencijala unutar Uniline grupe, uz bitno povećanje poslovne efikasnosti. E-tours d.o.o., koji je dio HT Grupe postao 2006. godine, glavninu svojih prihoda ostvaruje prodajom avionskih karata odnosno organizacijom korporativnih putovanja. Uniline d.o.o. vodeća je turistička odnosno destinacijska menadžment kompanija u Hrvatskoj i regiji jugoistočne Europe s poslovnim sjedištem u Puli i poslovnicama diljem Hrvatske, uredima u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Srbiji, Kini i Južnoj Koreji te predstavništvima u Japanu, Tajlandu i Južnoj Americi. Kompanija je osnovana 1996. godine i od tada uspješno posluje nudeći cjelokupan turistički proizvod za individualne i grupne goste.

Uniline je prvenstveno bio incoming agencija i u tom biznisu postala je jedna od vodećih u regiji. Istovremeno je razvijala outgoing segment kojeg sada želi ojačati.

- Procjenili smo da, ukoliko želimo biti lider u outgoingu, moramo akvizirati komapniju s kojom bismo se jače razvijali. E-tours je lider u segmentima aviokarata, korporativnim putovanjima i MICE-u i bili su nam atraktivni radi svoje tržišne pozicije, tehnologije, znanja i kadra - istaknuo je Boris Žgomba, predsjednik Uprave Unilinea.

Najavio je da ne planira integraciju E-toursa u Uniline grupu već da će online agencija, koja velikim dijelom opslužuje svojim uslugama HT, ostati neovisna, zadržat će vlastiti brend i zaposlenike. E-tours ima 20 zaposlenih i lani je ostvario promet od 110 milijuna kuna.

Uniline je lani imao prihod oko 415 milijuna kuna i oko 380 tisuća korisnika usluga na svim tržištima no prema najavama Žgombe, prihodi će ove godine biti manji radi čišćenja nekih tržišnih niša. No dobit bi, kaže, trebala biti veća.

Trenutno se u sustavu Uniline grupe nalazi osam tvrtki, E-tours je deveta i uskoro bi trebala krenuti s temeljitom reorganizacijom sustava koji bi trebao postati jedna matična kompanija koja će biti poveznica sa ostalima. 

30. travanj 2024 06:44