Hrvatska
StoryEditor

Uskoro isplata potraživanja vjerovnicima RIZ Odašiljača

12. Listopad 2021.
Željko Vučemil

Ovog tjedna tvrtke VMD Standard i Ivamil, u vlasništvu Željka Vučemila, dokapitalizirat će RIZ odašiljače u stečaju nakon čega će uslijediti isplata potraživanja vjerovnicima. Potvrdio je to Lideru stečajni upravitelj Darko Šket koji je rekao kako je stečajni plan, kojeg je na Trgovačkom sudu u Bjelovaru odobrila Skupština vjerovnika s 95 posto glasova, postao pravomoćan.

Šket vjeruje da RIZ Odašiljači ima perspektivu, što potkrepljuje podatkom da je ta tvrtka u postupku javne nabave HEP-a izabrana za servis i ovjeru 33 tisuće brojila čija je vrijednost sedam milijuna kuna, te da je bilo kontinuirano više upita i kontakata ranijih i novih partnera za održavanje i proizvodnju odašiljača.

Stečajni postupak otvoren je krajem 2019., gotovo godinu dana nakon blokade žiro računa. Prijavljene su tražbine 176 vjerovnika I višeg isplatnog reda (tražbine radnika), dva razlučna vjerovnika te 81 tražbina vjerovnika II višeg isplatnog reda, u ukupnom iznosu od 77.832.742 kune. Vjerovnici su prihvatili sanacijski stečajni plan kojim je predviđeno da se isplate sve tražbine razlučnih i stečajnih vjerovnika prvoga višeg isplatnog reda uz rezervaciju za osporene tražbine u istom postotku te da se podmire troškovi stečajnog postupka.

Prema Šketu, to sve ne bi bilo moguće da su se vjerovnici odlučili za prodaju imovine, posebno kad je riječ o onima u Božidarevićevoj u Zagrebu. One, naime, nisu pravno 'sređene', odnosno predstoji još ne baš kratko vrijeme reguliranja vlasničkih odnosa, jer je samo manji dio RIZ Odašiljača uknjižen na njih.

Obvezujuću ponudu na 55,1 milijun kuna predala je Zajednica ponuditelja VMD Standard i Ivamil.

24. travanj 2024 17:45