Hrvatska
StoryEditor

Usporavanje rasta prometa u trgovini na malo i rast obujma industrijske proizvodnje

30. Prosinac 2021.
foto Shutterstock

Unatoč mjesečnom padu od dva posto realan promet u trgovini na malo tijekom studenog nastavio je bilježiti, i deseti mjesec za redom, pozitivne godišnje promjene. Ipak, realna stopa rasta od 5,2 posto (kalendarski prilagođeni indeksi) u odnosu na prošlogodišnji studeni potvrđuje usporavanje dinamike rasta dijelom zbog učinka baznog razdoblja, a dijelom zbog ponovnog porasta neizvjesnosti koji nepovoljno utječe na raspoloženje i očekivanja potrošača, stoji u izvještaju analitičara Raiffeisen banke.

Prema podacima DZS-a, prvih jedanaest mjeseci kalendarski prilagođeni promet realno je porastao za 12,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U promatranom mjesecu realan promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao je za 1,7 posto, a promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 4,6 posto na godišnjoj razini.

Nominalne promjene, očekivano su zamjetno veće pa je prema izvornim indeksima nominalan promet veći za 12,8 posto u odnosu na studeni 2020. (12,2 posto prema kalendarski prilagođenim indeksima). Godišnji porast prometa ostvarilo je svih jedanaest trgovačkih struka, ali je najveći doprinos porastu nominalnog prometa došao od prodaje Motornih goriva i maziva, s porastom prometa od 32,9 posto i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 5,6%. Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama zabilježile su nominalno povećanje prometa od 7,1 posto te tako utjecale na ukupan nominalan indeks 2,4 posto.

Podaci za prosinac potvrdit će nastavak pozitivnih godišnjih kretanja podržane razmjerno povoljnim kretanjima na tržištu rada, umjereno blagim epidemiološkim mjerama te očekivanjima da će plaće tijekom 2022. nastaviti rasti. Učinak baznog razdoblja i porast neizvjesnosti koji se ogleda u pogoršanju indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača zasigurno će usporiti dinamiku pozitivnih promjena u trgovačkoj djelatnosti. Ipak, nakon pada od 5,5 posto u 2020. godini realan promet u trgovini na malo zabilježit će dvoznamenkastu stopu oporavka od oko 12 posto u 2021. s pozitivnim izgledima u 2022.

Nastavak rasta obujma industrijske proizvodnje na godišnjoj razini

Prema posljednjim podacima DZS-a ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u studenom je u usporedbi s listopadom zabilježila pad od 1,4 posto. S druge strane, u odnosu na isti mjesec 2020. obujam industrijske proizvodnje porastao je 3,7 posto.

Godišnje stope rasta traju od prosinca prošle godine pa je proizvodnja u prvih jedanaest mjeseci 2021. viša za 6,7 posto. Pri tome, promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, najvišu stopu rasta u prvih jedanaest mjeseci bilježe trajni proizvodi za široku potrošnju (+9,9 posto). Slijede kapitalni proizvodi sa stopom rasta od 9,2 posto, intermedijarni proizvodi 7,1 posto, Energija 5,4 posto te netrajni proizvodi za široku potrošnju 5,3 posto.

Pad obujma na mjesečnoj razini prvenstveno je posljedica pada Energije gdje je obujam proizvodnje niži 11,2 posto u odnosu na listopad. Pad bilježe i Trajni proizvodi za široku potrošnju za 6,3 posto te Netrajni proizvodi za široku potrošnju za 2,1 posto, dok su Kapitalni proizvodi veći za 6,9 posto, a Intermedijarni proizvodi za 2,5 posto. Prema NKD-u Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija bilježe nižu proizvodnju za 6,6 posto, a najznačajnija po udjelu Prerađivačka industrija -0,3 posto.

Promatrano na godišnjoj razini prerađivačka industrija koja čini preko 83 posto ukupne industrijske proizvodnje, u studenom je porasla 3,5 posto (kalendarski prilagođeni indeksi). Kod 14 djelatnosti prerađivačke industrije zabilježen je rast, dok je 10 djelatnosti zabilježilo smanjenje proizvodnje u odnosu na studeni 2020. Proizvodnja u djelatnostima Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija rasla je po godišnjoj stopi od 7,6 posto dok je Rudarstvo i vađenje zabilježilo pad za 3,9 posto.  

26. travanj 2024 20:09