Hrvatska
StoryEditor

Uvedeni novi načini osiguranja kredita kao poticaj bankama

19. Prosinac 2020.
Tamara Perko
HBOR preuzima 50 posto rizika povrata odobrene glavnice kredita i kamata, a kad se kredit odobrava prema modelu podjele rizika s bankama, čak 75 posto rizika povrata

Poduzetnici se često žale da poslovne banke nerado odobravaju kredite koje Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) plasira putem poslovnih banaka. Bilo da je riječ o kreditima za likvidnost bilo investicijskim kreditima, već na sami spomen HBOR-a klijenti nerijetko u bankama znaju dobiti odgovor da je novac za kreditiranje putem razvojne banke potrošen, da je procedura prilično duga i komplicirana ili da s HBOR-om ne surađuju.

No, iz naše razvojne banke poručuju da novca za kredite poduzetnika ima, da surađuju sa svim vodećim bankama u Hrvatskoj i brojnim malim, ovisno o programu, s čak devetnaest banaka.

–​ HBOR-ovi programi i dalje su aktivni te daljnja provedba kreditiranja nije upitna, odnosno sredstva su i dalje poduzetnicima na raspolaganju putem svih banaka uključenih u suradnju – poručuju iz HBOR-a, na čijem je čelu Uprave Tamara Perko, i dodaju da i dalje rade na poboljšanju uvjeta te poticanju banaka na aktivnije kreditiranje gospodarstva.

Kako bi potaknuo banke na kreditiranje poduzetnika, HBOR je uveo nove načine osiguranja kredita kojim preuzima 50 posto rizika povrata odobrene glavnice kredita i kamata, a u slučaju kada se kredit odobrava prema modelu podjele rizika s bankama HBOR preuzima čak 75 posto rizika povrata.

Iz HBOR-a poručuju da su u okviru mjera COVID-19 putem poslovnih banaka poduzetnicima na raspolaganju krediti za obrtna sredstva prema modelu podjele rizika ili putem okvirnih kredita bankama. Osnovna značajka tih kredita je niža kamatna stopa – prema modelu podjele rizika dio kredita iz izvora HBOR-a odobrava se po kamatnoj stopi već od nula posto, a prema okvirnim kreditima uz jamstvo HAMAG-BICRO-a kamatna stopa ne može biti viša od dva posto.

Poduzetnicima su i dalje na raspolaganju i drugi HBOR-ovi programi za kreditiranje investicija, uz kamatnu stopu već od 1,3 posto, i obrtnih sredstava, uz kamatnu stopu već od 1,75 posto, koji se, ovisno o namjeni i iznosu, odobravaju izravno ili putem poslovnih banaka. Inače, tijekom ove godine HBOR je odobrio gotovo pet milijardi kuna kredita. U okviru mjera COVID-19 do sada je odobreno više od 1,2 milijarde kuna kredita, a polovica tog iznosa odobrena je putem poslovnih banaka. Novim načinom osiguranja koji je HBOR uveo kako bi potaknuo banke na kreditiranje odobreno je dodatnih gotovo pola milijarde kuna.

27. travanj 2024 23:01