Hrvatska
StoryEditor

Uz pomoć Bankarstva s društvenim utjecajem do uspjeha socijalnih poduzetnika

28. Studeni 2019.
Miljenko Živaljić

Danijela Kasumović Maružin defektologinja je koja je pokrenula ugostiteljski objekt u Puli u sklopu poduzeća Punkt, u kojem zapošljava osobe s invaliditetom. Ideja je potekla iz posla kojim se bavila, a to je osposobljavanje invalidnih osoba za rad i njihova asimilaciju u poslovnu zajednicu. No, odaziv poduzetnika bio je vrlo slab ili nikakav. Zato je gospođa Danijela odlučila sama pokrenuti posao i zaposliti ljude koje je do tada bezuspješno pokušavala uklopiti u drušvo i donekle osamostaliti.

image
Danijela Kasumović Maružin
foto
U pokretanju posla podržala ju je Zagrebačka banka koja je prepoznala pozitivan društveni utjecaj projekta, što je omogućilo ovoj pulskoj poduzetnici da danas zapošljava 11 radnika od kojih je sedam invalida ili osoba s posebnim potrebama.

- Nudimo marende, slastice i catering usluge. Mi smo društeno poduzeće, pokrenula sam ga zbog drušvene promjene, ne zbog profita i stoga imamo povoljne cijene jer nam je prvenstveni interes pokriti troškove i platiti ljude. Posla imamo, klijenti su fantastično reagirali jer je kvaliteta namirnica koje nudimo izuzetna, budući da smo u posao uključili male lokalne proizvođače. Time smo zatvorili krug u kojem radimo i jedni druge podržavamo - izjavila je za Lider ova socijalna poduzetnica.

A sve takve i slične projekte Zagrebačka banka podržava kroz svoj novi program Bankarstva s društvenim utjecajem kojem je cilj stvaranja boljeg i humanijeg drušva.

- Do sada smo dodijelili oko pet milijuna kuna poduzećima i ustanovama koje su aktivne u znanosti, obrazovanju i društveno angažiranom radu, a u sklopu projekta kojeg danas predstavljamo posebno smo fokusirani na kompanije koje počinju poslovanje, ulažu u nove tehnologije te poduzeća koja imaju pozitivan i mjerljiv društveni utjecaj u turizmu, poljoprivredi ili nekoj drugoj djelatnosti - rekao je prilikom predstavljanja programa Miljenko Živaljić, predsjednik uprave Zagrebačke banke.

Mikrokrediti su namijenjeni poticanju mikropoduzetnika do deset zaposlenih kojima prihodi i imovina ne premašuju 15 milijuna kuna. Posebnu pozornost, kada je riječ o mikrokreditiranju, odnosno kreditima do 20 tisuća eura, Zaba će usmjeriti na poduzetnike početnike, na projekte koji generiraju nova radna mjesta, žene poduzetnice, inovatore te poduzetnike u slabije razvijenim područjima.

image
Press konferencija
foto
Mikrokrediti su već godinama u ponudi Zagrebačke banke, a samo ove godine Zaba je plasirala gotovo 500 mikrokredita u ukupnom iznosu od 37 milijuna kuna. Od sljedeće godine Banka će poduzetnicima ponuditi novu liniju mikrokredita u suradnji s Europskim investicijskim fondom, koja će još više biti prilagođena potrebama mikropoduzetnika.

Slično kao što je već financijski podržala pulsku poduzetnicu Kasumović Maružin Zagrebačka banka će u sklopu Bankarstva s društvenim utjecajem financirati i projekte koji osim financijskih imaju mjerljiv pozitivan društveni utjecaj, s ciljem promocije takvih projekata i naglaska njihove važnosti za razvoj zdravog drušva.

Osim toga, u sklopu projekta 'social impact bankinga' Zaba će provoditi i financijske edukacije građana, kako bi podigla razinu financijske pismenosti i podigla razinu odgovornosti građana. Edukacije će se organizirati i za poduzetnike, primarno za poduzetnike početnike, a na radionicama će se moći naučiti kako izraditi poslovni plan, predstaviti financijske termine i naučiti čitati osnovne financijske izvještaje.

Iako je poslovanje Zagrebačke banke i do sada bilo usmjereno na društveni i gospodarski napredak Bankarstvo s društvenim utjecajem još će više težiti identificiranju, poticanju i financiranju projekata i poduzetnika koji imaju potencijal pozitivno utjecati na razvoj drušva u cjelini, čulo se u četvrtak na predstavljanju projekta.

27. travanj 2024 16:41