Hrvatska
StoryEditor

Varaždinska županija nudi bespovratne potpore u turizmu

11. Svibanj 2020.
Kuća za odmor

Varaždinska županija raspisala je javni poziv za bespovratne potpore u turizmu za 2020. godinu vrijedan 900.000 kuna, objavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za medije u Županijskoj palači u Varaždinu.

Predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević kazala je kako je riječ o najvećem izravnom ulaganju u smještajne kapacitete na županijskoj razini u Hrvatskoj.

Prvi put takav javni poziv raspisan je prošle godine, a sredstva je dobilo 58 prijavljenih. Bespovratne potpore rezultirale su povećanjem broja kreveta u privatnim smještajima za 150, što je 15 posto ukupnog broja ležajeva u Varaždinskoj županiji, a na natječaj se javio i 41 novi poduzetnik, istaknula je Martinčević.

 

- Ovo nisu samo ulaganja u našu turističku ponudu i razvoj turizma, već pravo i izravno ulaganje u gospodarstvo Varaždinske županije - rekla je Martinčević te dodala kako je sigurna da će ove godine atraktivan dio ponude biti 'Kuće za odmor s pričom' s obzirom na uvjete socijalnog distanciranja, jer u tom segmentu zasad nema otkazivanja rezervacija.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović kazao je kako je cilj povećanje broja noćenja, zatim registracija novih objekata, produljenje sezone te razvoj prezentacijske i partnerske ponude obiteljskih i svih drugih gospodarstava. Dodao je kako nedostaju promocijski centri za tzv. edukativni turizam s ciljem jačanja same promocije obiteljskih gospodarstava.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini dodao je kako je ovu noć u sustavu eVisitor zabilježeno 80 noćenja u Varaždinskoj županiji.

- Taj podatak govori da turisti prepoznaju ovaj kraj - kaže Bojanić Morandini te dodaje kako se počinje s online kampanjom za ruralni smještaj, odnosno za 'Kuće za odmor s pričom', na hrvatskom i njemačkom tržištu.

Pojasnio je i kako je specifičnost ovog javnog poziva što sredstva mogu dobiti i fizičke osobe, čak i oni koji još nisu registrirani.

- Za likvidnost svih njih najvažnije da sredstva dobivaju odmah, uz prilaganje dokumentacije, a ne po završetku projekta. Nadam se da će zahvaljujući ovom natječaju, koji je najveći u Hrvatskoj, turizam Varaždinske županije imati dobre temelje za potpuno otvaranje granice - istaknuo je Bojanić Morandini.

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u turizmu otvoren je do 10. lipnja.

14. srpanj 2024 16:58