Hrvatska
StoryEditor

Virtualni silazak u labinske rudnike studija Level 52

25. Travanj 2021.
Sanel Isanović
Labinski studio Level 52 uspješno se bavio turističkim promidžbenim filmovima, ali zbog koronakrize okrenuo se drugim formatima: 3D vizualizacijama, filmovima u formi od 360 stupnjeva i umjetnoj stvarnosti. Njegova 3D vizualizacija buduće podzemne rudarske atrakcije u Labinu u kratko je vrijeme pregledana 25 tisuća puta

Prije pojave bolesti COVID-19 labinski Level 52, koji se bavi proizvodnjom audiovizualnog sadržaja, bio je najviše usmjeren na turističke i promidžbene filmove. No vrijeme koronakrize donosi nove izazove pa je tvrtka proširila ponudu i izrađuje filmove s 3D vizualizacijom za koje nije potrebno snimanje na terenu, prilagođavajući se tako digitalnom tržištu i privremeno usmjeravajući na djelatnosti koje nisu bile toliko pogođene koronakrizom.

Lanjski lockdown odgodio je nekoliko projekata, kaže Sanel Isanović, suvlasnik tvrtke koju je osnovao s Goranom Načinovićem, no usprkos tome​ kreativno su radili od kuće i razvijali nove proizvode poput spoja 3D vizualizacije i filma. Level 52 mora pratiti svjetske trendove, ističe Isanović, i upravo svjedočimo uzletu virtualne produkcije koja će, zasigurno, imati ključno mjesto u proizvodnji audiovizualnog sadržaja i smanjiti troškove proizvodnje. Prema njegovu mišljenju, filmovi u formi 360° i umjetne stvarnosti također čekaju red dok se takva tehnologija malo više ne približi komercijalnoj upotrebi i uđe u domove. Studio Level 52 nastoji spremno dočekati sve promjene na tržištu.

Snimanje velikih priča

Tvrtka izrađuje videa za društvene mreže, turističke videokampanje, audiovizualne materijale za muzeje i centre, dokumentarne filmove te filmove o kompanijama ili za pojedini proizvod. Pokriva sve razine produkcije: od osmišljavanja scenarija, pripreme, snimanja, montaže, kolorkorekcije, izrade originalne glazbe do dostave finalnoga sadržaja spremnoga za objavu.

– Da bismo stvorili najbolje rješenje i za klijenta i za tržište, u prvoj fazi važno nam je istražiti ono što prikazujemo u videu, kao i to komu je namijenjeno. Svaki naš audiovizualni proizvod rješenje je po mjeri. Njegova upotreba u marketingu mjeri se i ocjenjuje jer je proizveden isključivo za određenu ciljanu skupinu. No bez obzira na to kakve sadržaje izrađivali, naš je glavni slogan 'We film great stories' (snimamo velike priče, nap. a.) i, bez iznimke, uvijek su nam najvažnije priča, kvaliteta kadrova i originalna glazba. Tržište je sve zahtjevnije i cilj nam je da kod gledatelja izazovemo emociju spojem svih navedenih elemenata. Uvijek nastojimo klijentu ponuditi nekoliko inačica i pokazati što koja znači. Najveća nam je zapreka vrijeme. Većinom snimamo na otvorenome, zbog čega ovisimo o vremenskoj prognozi. Kad s klijentom dogovaramo rokove, uvijek pokušavamo voditi računa o tome da mogu zaredati kišni dani, zato je svakako izazovno planirati produkciju – opisuje Isanović.

Trude se surađivati s tamošnjim tvrtkama. Isanović ocjenjuje da je ta suradnja do sada bila plodonosna. Primjerice, surađuju s Lloyds Designom, softverskom tvrtkom koja stoji iza dvodnevne konferencije 'DigitalLab' i svake godine donosi svjetska znanja u Labin.

Znanje i kreativnost

Takav događaj pokazuje da se u Labinu posljednjih godina kuhaju svjetske stvari u razvoju mjesnih tvrtki koje prate svjetske trendove u tehnološkim inovacijama, naglašava Isanović. Nadalje, s labinskom tvrtkom 3DX Studio razvili su kombinaciju 3D vizualizacije i filma s ambisoničnim zvukom za prezentaciju rudnika koju je naručio Grad Labin, što, kaže Isanović, pokazuje da nema potrebe za stranim tvrtkama jer potrebno znanje i kreativa postoje i u Labinu.

– Trodimenzionalni modeli u formi filma klijentu daju nešto više od same vizualizacije jer dobiva cijelu priču s naracijom, glazbom, živim snimkama, i to svakako pojačava dojam kod gledatelja. Naprimjer, ako gradite vilu ili drugi proizvod koji još nije realiziran, mi ga možemo predočiti i oko njega razviti priču kako biste zainteresirali potencijalne investitore. Naš posljednji film s trodimenzionalnom vizualizacijom, onaj o budućoj podzemnoj rudarskoj atrakciji u Labinu, imao je velik odjek. Iako je riječ o specifičnome mjesnom projektu, uspio je zabilježiti oko 25 tisuća pregleda u vrlo kratko vrijeme zainteresiravši mnoge istarske i nacionalne medije. Nakon objave počeli su nas zvati gledatelji koji žele doći, vidjeti rudnik i uložiti u njega, zato možemo reći je video postigao cilj. Prije toga izradili smo promidžbeni spot za Turističku zajednicu središnje Istre. Ljepote Istre nadaleko su poznate, ali kad je riječ o njezinu središnjem dijelu, pristup je bio drukčiji. Budući da to područje nema izlaz na more, valjalo je istaknuti autentične posebnosti koje je Turistička zajednica i prije reklamirala. U videu smo naglasili čarobne lokacije i ciljali pogotovo pustolovne turiste, zbog čega je i odabran slogan 'Usudi se istražiti središnju Istru'. Film 'Dare to Explore' našao se u izboru Travel Film Festa – iznosi Isanović.

Petogodišnji plan

Izdvaja i projekt za Centar za posjetitelje u Barbanu s prikazom tamošnje baštine i kulture za koji su izradili niz audiovizualnih sadržaja koji uključuju i filmove u formi od 360° te audioinstalacije u prostoru. Teme su bile različite, od tradicije, nošnje, izrade lokalne tjestenine do filma o slavodobitnicima Trke na prstenac, a u Centru je izdvojen i dio s naočalama za umjetnu stvarnost s pomoću kojih posjetitelji mogu osjetiti trk konjanika ili doživjeti ambijent mjesne crkve.

– Ništa ne improviziramo i ne prepuštamo slučaju. Prije bilo kakva snimanja unaprijed odredimo scene, moodboard (inspirativna ploča, nap. a.) i ostale detalje s klijentom, da poslije ne bi bilo iznenađenja. Zapravo, nikad nam se nije dogodilo da je klijent bio nezadovoljan videom. Za nas je najvažnije to što smo od početka znali što želimo, a što ne želimo. Zacrtali smo petogodišnji plan i krenuli. Teško je bilo držati se toga jer smo odbijali run and gun poslove, koji su produkcijski brzi, ali u kojima ne stignemo kvalitetno odraditi projekt i dati ono najbolje. Cilj je bio pred sebe staviti viziju i znanje, pa makar radili jedan projekt na godinu, ali na koji ćemo biti ponosni. Naša je priča o počecima klasična: sve je počelo u našim sobama kao hobi, zatim smo se dodatno školovali na polju audiovizualne industrije, a onda se sve to prelilo na terenski rad s autorskim ugovorima. Danas, više od deset godina poslije, imamo tvrtku koja se prošle godine preselila u nove poslovne prostore, investirala u potpuno nov tonski studio s popratnim prostorijama za produkciju i postprodukciju slike te zaposlila producenticu – nabraja Isanović.

Poslovno im je 2019. bila najbolja godina, u njoj su donesene odluke o tvrtkinu širenju i novom strukturiranju operativnog dijela. Prošla godina bila je neizvjesna, no brzo se trgnuli i za sada je sve pod kontrolom, kaže Isanović.

Zaštita autorskih prava

U koronakrizi su se snašli ponajprije zato što su brzo odlučivali, pri čemu su uvijek imali plan A, B i C. Uopće se nije razmišljalo o smanjenju plaća, one su poslije čak i rasle, a kamoli o tvrtkinu zatvaranju. ​Poučen iskustvom iz prošle godine kad su se marketinške djelatnosti prve uklanjale iz proračuna, Isanović misli da ih, zasigurno, očekuju izazovna vremena, no optimističan je zbog mogućnosti otvaranja novih potrošačkih niša.

Tvrtka je osnovana prije šest godina. Dobila je ime po razinama (engl. level) u labinskim rudnicima kojima je pridodan pozivni telefonski broj za Istru – (0)52. Sada zapošljava troje kretivaca i broj suradnika povećava ovisno o veličini projekta. Pri osnivanju nije bilo potrebe za velikim ulaganjima jer je Level 52 već tada imao osnovnu opremu za rad i znanje. Ipak, u tehnologiju i stručnost moraju ulagati stalno kako bi konkurentnošću učvrstili položaj na novim tržištima na kojima su se pojavili zbog koronakrize. Na početku krize iskoristili su potpore za očuvanje radnih mjesta.

Inače, Sanelu Isanoviću u poslovanju Levela 52 najveći je izazov Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, koji nitko ne shvaća ozbiljno dok se ne uključi odvjetnički ured. Kad započinju novi projekt, u studiju se trude poučiti stranke o važnosti autorskih prava, ali unatoč tome nekoliko puta na godinu povrijede se ta prava na njihove filmove. 

20. travanj 2024 12:19