Hrvatska
StoryEditor

VMD Standard i Ivamil poslali obvezujuću ponudu za RIZ Odašiljače

31. Svibanj 2021.

VMD Standard i Ivamil, tvrtke u vlasništvu Željka Vučemila, poslale su obvezujuću ponudu za dokapitalizaciju RIZ Odašiljača u stečaju nakon što su obavile dubinsko snimanje posrnule tvrtke. Vučemilove tvrtke kao zajednica ponuditelja jedine su se javile na javni poziv vjerovnika o povećanju temeljnog kapitala, pri čemu ponuda nije smjela biti niža od 55,1 milijun kuna.

Taj je iznos i ponudila zajednica ponuditelja koja se obavezala da će ga uplatiti jednokratno, nakon pravomoćnosti rješenja o potvrdi stečajnog plana, uz garanciju banke kao osiguranje obveze. Stečajni upravitelj Darko Šket, koji se inače i sam jako zalagao za model dokapitalizacije kako bi se tvrtka RIZ Odašiljači izvukla iz stečaja, vjeruje da će se Skupština vjerovnika pozitivno izjasniti o obvezujućoj ponudi i Stečajnom planu. Naime, modelom povećanja temeljnog kapitala namirile bi se sve tražbine razlučnih vjerovnika i stečajnih vjerovnika prvoga višeg isplatnog reda, odgovarajuće tražbine stečajnih vjerovnika drugoga višeg isplatnog reda i obveze stečajne mase, te bi se nastavila proizvodnja.

Sada slijedi održavanje ročišta o usvajanju ponude te o usvajanju stečajnog plana VMD Standarda i Ivamila.

- Skupština vjerovnika za donošenje odluke o prihvaćanju obvezujuće ponude te utvrđivanju roka za predaju prijedloga stečajnog plana sazvana je za 17. lipnja 2021. na Trgovačkom sudu Bjelovar. Stečajni plan u podobnom sadržaju za odlučivanje, podnijet će se Sudu do 30. lipnja 2021., a nakon toga će Sud odrediti termin Skupštine vjerovnika za odlučivanje o usvajanju stečajnog plana. Po pravomoćnosti rješenja o potvrdi stečajnog plana, provele bi se sve radnje predviđene provedbenom osnovom, od namirenja vjerovnika prema isplatnim redovima, a Zajednica ponuditelja temeljem ulaganja u temeljni kapital u iznosu od 55,1 milijun kuna imat će status jedinog člana društva. Nakon toga zaključit će se stečajni postupak te će se nastaviti poslovanje RIZ Odašiljača sukladno poslovnom planu – kazao je Šket.

26. travanj 2024 03:36