Hrvatska
StoryEditor

Vrijednost preuzimanja tvrtki u Hrvatskoj lani je bila 610 milijuna eura, u 2020. se očekuje rast 

03. Veljača 2020.
preuzimanje šah figure
Piše:
piše Antonija Knežević
[email protected]

Iako je volumen i broj preuzimanja i spajanja u 2019. godini pao u europskim brzorastućim tržištima (Emerging Europe) u odnosu na godinu dana ranije, očekuje se da će investicijska aktivnost u tim zemljama porasti u 2020. godini, predviđa se u nedavnom objavljenom izvješću Emerging Europe M/A  tvrtke CMS.

Nova 'meka' za akvizicije, očekuje se da će biti Ukrajina, posljednja velika 'neiskorištena'  ekonomija u Europi koja zahvaljujući reformama predsjednika Volodymyra Zelinskyog je na dobrom putu da postane magnet za investitore. M&A aktivnost u Ukrajini porasla je i lani budući da su zabilježena 132 preuzimanja i spajanja vrijedna 1,77 milijardi eura, što predstavlja rast od gotovo 26 posto u odnosu na godinu dana ranije. Uz Ukrajinu, porast vrijednost M&A zabilježile su i Bugarska, Hrvatska, Češka, Slovačka, Rusija i Poljska, a najveći rast broja transakcija imale su Rumunjska, Slovačka, Turska i Ukrajina.

Ukupna  vrijednost 1958 transakcija preuzimanja i spajanja u 'Emerging' Europi lani je iznosila 72 milijarde eura. Najviše 'dealova' zabilježeno je u nekretninskom i građevinskom sektoru, a potom u telekomunikacijama i IT-u. Gledano po vrijednosti, najaktivnija zemlja u preuzimanjima u ovom dijelu Europe bila je Kina, s investicijama u vrijednosti od 6,4 milijarde dolara, a gledano po broju transakcija najagilniji su bili američki ulagači sa 122 preuzimanja. Japanski ulagači našli su se na trećem mjestu, a sve značajniji 'preuzimači' su investitori iz Južne Afrike i Južne Koreje. Nastavljen je tend rasta 'private equity' ulagača, koji su zaslužni za 312 preuzimanja u 2019. godini, odnosno 16 posto svih M&A transakcija u  'Emerging' Europi.

Jedan od pokretača aktivnosti M&A  u  'Emerging' Europi, navodi se u izvješću, su vlasnici biznisa koji su pokrenuti 90-ih godina i koji sada razmišljaju o povlačenju iz biznisa ili umirovljenju, dok je drugi 'triger' korporativno restrukturiranje i prodaja ne-core biznisa.

Kada je riječ o Hrvatskoj, vrijednost preuzimanja lani je porasla devet posto na 610 milijuna eura, iako je broj preuzimanja pao sa 53 na 44. Najveća transakcija bila je prodaja Tele 2 za 220 milijuna eura, potom slijedi investicija tvrtke  Hyundai Motor u Rimac automobile od 80 milijuna eura te 36 milijuna eura teško ulaganje fonda Mid Europa Partners  u 30-postotni udio tvrtke Meritus ulaganja.  Uz Rimac automobile, najznačajnija ulaganja u startupe u prošloj godinu bila su preuzimanje tvrtki Axilis i Score Alarms od strane rumunjskog Superbeta i ulaganje  Pentland Ventures u Gideon brothers iz Osijeka.

Kada je riječ o akvizicijama i preuzimanjima u godini koja je pred nama, Jelena Nushol i Marija Zrno, odvjetnice iz Odvjetničkog društva Bardek, Lisac, Mušec, Skoko koje su u suradnji s CMS Reich-Rohrwig Hainz sudjelovale u izradi spomenutog izvješća o preuzimanjima, očekuju pojačanu aktivnost u području retail-a, zatim transakcije koje će proizaći iz restrukturiranja Fortenova grupe, a kao potencijalne mete, kažu, sve će više biti interesantni i startupovi, osobito oni iz područja AI. Također, kao i do sada, bit će atraktivne i hotelske transakcije.

29. travanj 2024 09:31