Hrvatska
StoryEditor

Zaključajte virtualna vrata prevarantima

07. Studeni 2021.

Već se pomalo navikavamo na suživot s kibernetičkim kriminalom. Kao što smo od malih nogu naučili da treba zaključavati ulazna vrata u stan, tako sad učimo da treba zatvarati 'ulazna vrata' u vlastiti 'internetski stan'.

Vijesti o lažnim nagradnim igrama u jednome su danu stigle s dviju adresa. PBZ Card obavijestio je vlasnike kartica da ne organizira nagradnu igru u kojoj korisnici Premium Visa kartice mogu osvojiti 100 eura, niti traži, niti će ikada tražiti svoje korisnike putem e-maila da upisuju/dostavljaju sigurnosne podatke o karticama.

I Hrvatska pošta upozorila je da se prevaranti u nagradnoj igri predstavljaju njezinim imenom. Naime, mobilnim aplikacijama za komunikaciju (WhatsApp, Viber i ostalima) šire se poveznice s anketom i nagradnom igrom na kojima se prevarant predstavlja kao Hrvatska pošta. Jedan takav link s lažnom domenom Hrvatske pošte vodi na lažnu Konzumovu anketu i nagradnu igru gdje se korisniku obećava 50.000 kuna.

Ne otvarajte i ne rješavajte, jer bi se prevaranti tako mogli domoći vaših osobnih podataka, upozoravaju iz HP-a. Dovoljan podsjetnik za oprez sa svjetskom mrežom informacija, komunikacija, ali i prevara.

24. travanj 2024 14:16