Hrvatska
StoryEditor

Živković Matijević: Rastuća neizvjesnost i inflacija (još uvijek) ne ugrožavaju optimistične izglede

02. Veljača 2022.
Zrinka Živković Matijevićfoto Dražen Lapić

Solidan oporavak gospodarstva nastavio se u posljednjem tromjesečju prošle godine čak i unatoč rastu neizvjesnosti uslijed pogoršanja epidemiološke situacije i sve snažnijih inflatornih pritisaka. Široko rasprostranjeni rast trebao bi obilježiti i 2022. podržan prije svega izdašnim priljevima europskih sredstava koji osim kratkoročnog pozitivnog učinka na stopu rasta trebaju omogućiti stvaranje preduvjeta za stabilnije i otpornije gospodarstvo. Unatoč rastućim geopolitičkim rizicima optimistični izgledi gospodarske aktivnosti prisutni su i u euro području i SAD-u, stoji u prvim ovogodišnjim kvartalne makroanalizama RBA koje potpisuje Zrinka Živković Matijević, glavna ekonomistica Raiffeisen banke.

Inflatorni pritisci nastavili su jačati s izglednim vrhuncem tek tijekom prve polovice 2022. sugerirajući kraj razdoblja povijesno niskih kamatnih stopa i ekstremno ekspanzivne monetarne politike. I dok je Fed najavio smanjivanje svoje bilance, a tržište ugradilo u svoja očekivanja barem četiri povećanja referentne kamatne stope, Europska središnja banka ostaje donekle suzdržana. Smanjenje programa otkupa obveznica ESB-a sasvim je izvjesno u 2022., ali početak ciklusa podizanja ključnih kamatnih stopa za sada je predviđen za 2023. Navedeno ne isključuje rast kamatnih stopa i prinosa duž krivulje.

Međutim, za sada je rast cijena dominantno uzrokovan rastućim troškovima energije i hrane koji ograničavaju efikasnost mjera monetarne politike, ali reakcija središnjih banaka svakako može obuzdati rastuća inflatorna očekivanja. S druge strane, u mnogim srednjoeuropskima državama Vlade administrativnim ograničenjima i/ili poreznim izmjenama nastoje ublažiti udar na kupovnu moć kućanstava. U Hrvatskoj se vrhunac inflatornih pritisaka očekuje u prvom ovogodišnjem tromjesečju, ali dodatan poticaj rastu stiže administrativnim povećanjem cijena energije i plina. Inflacija ujedno predstavlja trenutno najveći izazov u ispunjenju kriterija iz Maastrichta, ali RBA analitičari ostaju pri ocjeni da će Hrvatska u srpnju dobiti pozitivnu ocjenu Vijeća za ulazak u euro područje već 2023. Stoga, u 2022. ne bi trebala izostati reakcija agencija za procjene kreditnog rejtinga kroz povećanje dugoročnog kreditnog rejtinga Republike Hrvatske. U međuvremenu HNB ostat će dosljedna politici stabilnog tečaja koji pokazuje sve manju volatilnost, ali i sezonalnost te je sasvim izvjesno da će paritetni tečaj biti tečaj konverzije kune u euro.

U uvjetima relativno snažnog rasta i solidne potrošnje državni proračun će bilježiti solidne priljeve i posljedično manji manjak. Uz to nastavit će se pad udjela javnog duga u odnosu na BDP. Novo izdanje obveznica i izlazak Hrvatske na europsko tržište kapitala može se očekivati netom prije svibanjskog dospijeća euroobveznice.

U pogledu izgleda za dionička tržišta u nadolazećem razdoblju prognoziramo pozitivnu izvedbu vodećih dioničkih indeksa s obje strane Atlantika u 2022. Ipak, zbog izraženih geopolitičkih rizika kao i neizvjesnosti oko pandemije ne možemo isključiti povremeno naglašenu volatilnost i smanjeni apetit investitora za ulaganjima u rizičnije klase imovine. Niska likvidnost domaćeg dioničkog tržišta i dalje će biti glavni razlog zaostajanja izvedbe domaćeg indeksa za prosjekom indeksa regije, iako ni kod CROBEX-a ne bi trebala izostati dobra izvedba, stoji u priopćenju.

29. travanj 2024 08:45