Hrvatska
StoryEditor

Zvonimir Mršić: Umjesto pet gospodarskih ministarstava treba nam ministarstvo razvoja

30. Svibanj 2020.
Zvonimir Mršićfoto Ratko Mavar
Piše:
razgovarali Miodrag Šajatović i Nikolina Oršulić
[email protected]
Stvorit ćemo poticajne uvjete za izvoz poreznim poticajima, definiranjem niza potpornih institucija, uvođenjem KPI-jeva za diplomatsku mrežu i rast izvoza na tim tržištima. Jedna od mjera jest prepoznati heroje u izvozu i vidjeti kako im omogućiti da više izvoze da bi oni mogli povući vlak

Bivši koprivnički gradonačelnik, predsjednik Uprave Podravke i jedan od savjetnika Agrokora u najvećem restrukturiranju u hrvatskoj povijesti Zvonimir Mršić pred sobom ima novi veliki projekt. Tridesetogodišnje radno iskustvo u javnom i privatnom sektoru odlučio je iskoristiti za osmišljavanje SDP-ova gospodarskog programa na nadolazećim izborima. Razgovarali smo s njime o rješenjima za izlazak iz ove neugodne gospodarske situacije, planovima za poboljšanje investicijske klime i političkoj budućnosti.

Zašto ste se vratili u politiku?

– Nisam se vratio u politiku. Želim znanje i iskustvo, koje sam stekao prije svega u privatnom sektoru, iskoristiti kako bih pomogao u definiranju novih ciljeva, alata, mjera i strategija za podizanje Hrvatske na novu razinu. Moj poriv nije borba za političku poziciju, nego utjecati na promjene za koje je došao trenutak.

Nećete biti na listi za Sabor, ali niste negirali mogućnost da ćete biti u sljedećoj vladi.

– Ne razgovaram ni s kime o tome, samo o svojim prijedlozima za SDP-ov gospodarski program. Imamo prijedloge o poboljšanju sustava, poslovnog modela države i usluga koje pruža. Uostalom, Hrvatskoj uz premijera nije potrebno više od deset ministara. Sada se više od pet ministarstava bavi gospodarstvom kao da smo ekonomska velesila.

Kako biste ih vi formirali, biste li sve stavili pod Ministarstvo gospodarstva?

– Možemo ga nazvati Ministarstvo razvoja ili Ministarstvo ekonomskog prosperiteta. Nema smisla da imamo pet ministarstava čiji je obujam poslova jednak onome koji ima član uprave multinacionalne kompanije, a da ne govorimo kakvi su im rezultati.

Na koje se generatore rasta namjeravate najviše osloniti za izlazak iz krize?

– Osobnu potrošnju povećat ćemo podizanjem neoporeziva dijela osobnog dohotka s četiri na pet tisuća kuna. Državnu potrošnju trebamo zadržati na način da uštedimo na državnoj upravi i relociramo ta sredstva u zdravstvo i školstvo, gdje moramo investirati. Obnova Zagreba trebala bi donijeti dva do tri posto rastu BDP-a, još toliko trebalo bi pridonijeti sedam milijardi neiskorištenih kuna iz EU fondova. Usto, javne investicije moraju postati produktivnije. Jedna od SDP-ovih ambicija je 10.000 novih kreveta u studentskim i 10.000 kreveta u staračkim domovima te 100.000 solarnih krovova. Tu je i izvoz. Prošle je godine vrijednost robnog izvoza iznosila 114 milijardi kuna. Naša ambicija je da tih 114 za četiri godine pretvorimo u 150 milijardi kuna, što pridonosi jačanju konkurentnosti na domaćem i inozemnom tržištu, vidljivosti i širenju poslovne mreže.

A što Miršić kaže o gospodarskom programu SDP-a, koja je njegova procjena koliko će građana trebati pomoć za preživljavanje te koliko tisuća godina radnih sati bi se oslobodilo digitalnom transformacijom možete pročitati u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera. 

18. travanj 2024 14:18