Kompanije
StoryEditor

Epidemija povratka vlasnika tvrtki u direktorske fotelje. Pogledajte tko se sve vratio 

20. Studeni 2019.
Suvlasnik Miroslav Dragičević vratio se nakon četiri godine prokutre na čelo Horwath i Horwath consultinga Zagreb

Ne smiješ djeci dopustiti da se nađu gola u koprivama! Tako je slikovito svoj povratak na čelo varaždinskog Tehno-Partnera objasnio Josip Žnidarić, koji se početkom listopada vratio iz mirovine na čelo tvrtke, zajedno sa suprugom Vlastom, formalno na poziciju prokurista. Zapravo je preuzeo upravljanje tvrtkom umjesto kćerke Ivane Marinović, koja je pripremana da preuzme upravljanje i vodila je tvrtku od siječnja, kad je Žnidarić napustio direktorsku poziciju, ali u međuvremenu je neplanirano ostala trudna te su se stvorile sasvim nove okolnosti oko funkcioniranja i vođenja tvrtke koja se bavi veleprodajom ulja i maziva.

Ovo je samo jedna priča iz široke lepeze varijanti koje se otvaraju kad gazda 'vješa kopačke o klin', odnosno kod prijenosa upravljanja na drugu generaciju ili na profesionalnog menadžera koji je sazrijevao u tvrtki ili je angažiran izvana.

A nakon odlaska, ponekad slijedi – povratak vlasnika u menadžerske redove, nakon mjesec dana ili nakon pet godina. Iz male ili velike tvrtke. (Pavo Zubak od kraja prošle godine vratio se iz Nadzornog odbora na čelo Uprave Zubak grupe.) Nema pravila. Vlasnički 'comebackovi' nerijetko imaju dramskih momenata – od rezultata poslovanja, međuljudskih odnosa u tvrtki do obiteljskih neslaganja u vezi s upravljanjem i strategijom.

U nastavku donosimo osam aktualnih povrataka vlasnika u upravljanje tvtkom:

1. HORWATH I HORWATH CONSULTING ZAGREB
Prokurist Miroslav Dragičević preuzeo je direktorsku poziciju od Siniše TopalovićaRubinke Vlahov-Petrović i Emanuela Tuteka. To je Dragičevićev povratak na čelo tvrtke koju je vodio do 2015. Tutek je izašao iz vlasničke strukture, a Vlahov-Petrović i Topalović ostali su s Dragičevićem suvlasnici tvrtke specijalizirane za konzalting u turizmu, koja je dio globalne mreže Horwath HTL, najveće svjetske kompanije za savjetovanje u hotelijerstvu.

2. FURNIR DRVNI CENTAR
Vlasnica Snježana Tokić vratila se na poziciju direktorice umjesto Ante Renića, koji je bio direktor prethodne četiri godine, kad se Tokić povukla na poziciju prokuristice.

3. PRONING DHI
Vlasnik Božidar Deduš vratio se nakon samo mjesec dana kao direktor u Upravu tvrtke koja se bavi projektiranjem i konzaltingom u području urbane hidrotehnike, hidrotehnike riječnih slivova i ekoinženjerstva. Na svojim pozicijama ostale su direktorice Ksenija Ferenc Deduš i Vesna Rogulja.

4. TEHNO-PARTNER
Josip Žnidarić 
Vlasta Žnidarić dodijelili su si prokuru. Oni su suvlasnici te tvrtke koja se bavi veleprodajom ulja i maziva. Do siječnja su bili i direktori, tada su imenovali kći Ivanu Marinović za direktoricu i izašli iz Uprave, u koju su se sad vratili kao prokuristi.

5. THEMELIA
Vlasnica Nives Simeunović ponovno si je dodijelila prokuru. Ona je bila na čelu tvrtke do 2010., kad se povukla na poziciju prokuristice. Početkom godine prestala je biti i prokuristica, ali je tu funkciju aktivirala početkom studenoga, a Boris Simeunović nakon devet godina prokure prestao je biti prokurist. Davor Ivančić od 2013. direktor je tvrtke koja je zastupnik talijanskih proizvođača dizajnerskog namještaja.

6. OGLASNIK
Suvlasnici Zdravko Raškaj i Nikola Dvojković vratili su se nakon pet godina operativnom vođenju tvrtke i kao direktori su se pridružili Željku Hudoletnjaku, koji je bio jedini direktor od 2015.

7. MEDIA-PLAN
Vlasnik Ivan Miličević prokuru u tvrtki zamijenio je direktorskom pozicijom umjesto Roberta Miličevića. Ivan Miličević bio je direktor od 2008. do 2017., kad se povukao na poziciju prokurista. Vlasnik je ili suvlasnik 26 tvrtki, uglavnom iz područja nekretnina, graditeljstva, trgovine, komunikacija, ugostiteljstva i medija, u kojima je mahom na pozicijama direktora ili prokurista. Vlasnik je i Otvorenog radija.

8. KVANTUM TIM
Vlasnik i dosadašnji prokurist Marijan Bulat preuzeo je od Tomislava Bulata direktorsku poziciju u tvrtki koja se bavi veleprodajom i maloprodajom (online) medicinskih proizvoda. Bio je direktor od 2001. do 2012. Tomislav Bulat osnovao je tvrtku Medical Direct.

Kompletnu temu o povratku vlasnika u direktorske fotelje možete pročitati u novom tiskanom ili digitalnom izdanju Lidera.

18. travanj 2024 19:24