Kompanije
StoryEditor

Pet koraka kako kupiti udjel u Greyp Bikesu Mate Rimca

23. Rujan 2019.

Visokotehnološka tvrtka za mobilnost Mate Rimca, Greyp Bikes kreće u sljedeće poglavlje svog rasta s digitaliziranom ponudom udjela (ETO – equity token offering) koji otvara mogućnost svim zainteresiranima koji vjeruju u viziju i budućnost ove tvrtke da postanu vlasnici udjela u Greypu. 

Zašto su se odlučili na ovaj način prikupljanja sredstava, koji je relativno novi u svijetu, objasnio nam je Filip Nendl, projekt manager u Greypu.

Kako uložiti u Greyp bikes?

1. Posjetiti platformu za izdavanje tokena
2. Registrirate se na klasičan način
3. Počinje procedura provjere ulagatelja koja traje jedan radni dan
4. Prebaciti novac na račun, ili euro ili kriptovaluta Ethereum
5. Kada se kampanja otvori, spremi ste za kupovinu udjela

- Kada smo prije koju godinu počeli proučavati Blockchain tehnologiju i njenu primjenu u mobility sektoru shvatili smo da će u budućnosti sva komunikacija između automobila i drugih sustava ići putem te tehnologije. Tada je najveća primjena te tehnologije bila financiranje, odnosno initial coin offering, ali to je polu legalan način prikupljanja sredstava, nije u potpunosti transparentno, a i sama ponuda coinova ne znači ništa, jer coin kao takav nema nikakvu vrijednost. On je samo zapis u nekom blockchainu – objašnjava Nendl.

Tada još nije bilo vrijeme da se Greyp uključi u ovu priču. Oni su čekali  u što će se razviti primjena blockchaina u fundraisingu, a razvila se u nešto što se zove Security token offering (STO).

- Na hrvatskom jeziku to bi bio vrijednosni papir, što znači da je to ponuda vrijednosnih papira. STO je krovna grupa, a jedan od podskupova te grupe je i ETO tj. equity token offering – govori Nendl pa dodaje kako kupovinom equity tokena postajete vlasnik udjela u kompaniji, baš kao da na tradicionalan način ulažete u neku kompaniju kroz kupnju dionica.

Na ovakav način prikupljanja sredstva su se odlučili jer je jako malo kompanija koje si mogu priuštiti velika ulaganja u tvrtke poput Greypa.

- Budućnost financiranja je decentraliziran pristup financijama, a na ovaj način ne morate biti akreditirani investitor s ogromnim kapitalom kako biste ušli u tvrtku, već to može biti bilo tko tko vjeruje u našu viziju. Također, svi koji na ovaj način podrže Greyp imat će priliku odlučivati u kojem će smjeru tvrtka ići u budućnosti – govori Nendl.

To znači da kupnjom tokena dobivate voting right i pravo na equity ili udjel, za minimalno 100 eura. Naravno, udjel i pravo odlučivanja su proporcionalni ulaganju.

Važno: U ponedjeljak je započela whitelist faza. To znači da od ponedjeljka pa naredna dva tjedna traje takozvani whitelist period kada se svi zainteresirani mogu pribilježiti za ulaganje, tj. pokazati interes i rezervirati si 'slot'. Ti slotovi nisu obavezujući, pa i ako se sada pribilježite ne morate uistinu i kupiti udjel

Svi koji se pribilježe na whitelist i zaista kupe udjel dobivaju i deset posto popusta, kojega nakon ove početne faze više neće biti.

Nakon dva tjedna kreće pre sale period koji traje tjedan dana i tijekom kojega svi oni koji se nalaze na whitelisti mogu ulagati. Za ostale je još ponuda zatvorena. Ako se tada prodaju svi udjeli, do javne ponude neće ni doći, a ako ne, za tri tjedna kreće javna ponuda.  

Hoćete li se odazvati pozivu na ulaganje u Greyp Bikes? Odgovorite u anketi.

28. travanj 2024 15:54