Kompanije
StoryEditor

Primjer rasta akvizicijom: Kupnjom trgovina u Dalmaciji Ferivi postao meta međunarodnih igrača

02. Studeni 2019.
Ferdo Kraljević

Braća Ferdo i Ivica Kraljević još su 1994., kao bivši sportaši, primijetili nedostatak trgovina sportskom opremom i pokrenuli tvrtku Ferivi. U biti su, kako kaže Ferdo, iskoristili neka svoja poznanstva u Singapuru i počeli uvoziti i na veliko prodavati opremu za sportaše i zaljubljenike u sport. Veleprodaja je bila organizirana po sportskim klubovima, dio se tek prodavao VIP kupcima, a prva maloprodaja Ferivi otvorena je tek 1999. godine u Osijeku, gdje je i danas sjedište tvrtke. Godinama su razvijali svoj maloprodajni lanac i gradili suradnju s dobavljačima kao što su Nike, Adidas, Puma, Umbro, Converse.

– Imali smo s njima razne suradnje, pa smo tako otvorili Nike Shop u Osijeku i Slavonskom Brodu, doveli smo Women Secret u Osijek, pokrenuli smo prvi Adidas Shop u Osijeku. Do 2018. imali smo 18 maloprodaja u Osijeku, Vinkovcima, Požegi, Vukovaru, Đakovu, Slavonskom Brodu, Našicama, Bjelovaru, Varaždinu, Zagrebu, Rijeci i Puli, za nas je radilo 85 stalno zaposlenih djelatnika te 20-ak studenata – rekao je Kraljević i dodao da se nisu bojali izazova, a jedan od njih je bilo širenje vlastite mreže isključivo iz vlastitih sredstava.

Prošle godine preuzeli su pet prodajnih mjesta MG Športa iz Splita – specijalizirani kanal FootballMania u Splitu i Zagrebu te istoimeni webshop, te tri Adidas Shopa u Splitu, Šibeniku i Makarskoj. MG Šport je nudio udruživanje, ali na to nisu htjeli pristati.

– Preuzimanjem smo dobili točno ono što smo tražili, tržište Dalmacije, ojačali smo stratešku poziciju kod dobavljača, broj zaposlenika popeo se na 116 i više od 25 studenata, a prihodi su narasli za čak četvrtinu – ispričao je Kraljević dodavši kako je Ferivi sada nakon preuzimanja vodeći trgovac u Hrvatskoj sa specijaliziranim trgovinama te da je čak meta internacionalnih igrača.

Detaljnu priču o spajanjima i akvizicijama možete pronaći u Temi tjedna 'Male tvrtke u preuzimačkom naletu' u digitalnom i tiskanom izdanju Lidera.

29. travanj 2024 08:02