Kompanije
StoryEditor

Tko je Mijo Ćosić, čovjek koji je opet blokirao ‘3. maj‘

15. Listopad 2019.
Zdravko Marić i Mijo Ćosić na potpisivanju ugovora o zakupu bivšeg odmarališta

Je li najnovija blokada računa '3. maja' posljedica dvojbenih odredbi iz predstečajnih i stečajnih propisa ili je tu još i nešto više?
Ćosićpromex, podružnica istoimene tvrtke iz Usore (BiH) u vlasništvu Mije Ćosića pokrenula je ovih dana ovršni postupak protiv '3. maja' i tako mu blokirala račun. Prema pisanju Novog lista, Ćosić tvrdi da mu škver duguje osam milijuna kuna, a još sedam milijuna potražuje od pulskog Uljanika. Ćosić, kao jedan od najvećih kooperanata, i sam je došao u probleme.

Još je Slavko Linić bio na udaru poslovne zajednice kad je u listopadu 2012. gurao svoj zakon o predstečaju. U međuvremenu je Linić smijenjen, a zakon mijenjan i dopunjavan, da bi se na kraju utopio u stečajnom zakonu, ali neki repovi su ostali.
Jedna odredba i danas stavlja vjerovnike u neravnopravan položaj u odnosu na dužnike. Naime, dok dužnici nastoje što duže odgađati naplatu i pokušavaju dogovoriti što veći otpis potraživanja, vjerovnici od države ne dobivaju nikakav popust. I dalje ih se ganja za PDV od nenaplaćenih potraživanja, pa se može dogoditi da i oni kliznu prema predstečaju i stečaju. Strah od takvog domino-efekta posebno je bio prisutan u vrijeme propasti Agrokora i donošenja lexa Agrokor. U ovom slučaju, Porezna uprava blokirala je račun Čosićpromexa zbog poreznog duga od osam milijuna kuna…

No, postoji još jedan element u priči. Ćosić je kao direktor svoje druge tvrtke Europuls još 20. veljače potpisao s tadašnjim ministrom državne imovine Goranom Marićem ugovor o zakupu bivšeg odmarališta "Mostarci" u Gradcu, s godišnjom zakupninom od 226 tisuća kuna. Tada su na vidjelo izašli stari grijesi, pa i pravomoćna zatvorska (uvjetna) kazna zbog utaje poreza. Samo šest dana po potpisivanju ugovora Porezna uprava blokirala je račun njegove druge tvrtke Ćosićpromex. No, Ćosić je s ovrhom čekao punih sedam mjeseci. U međuvremenu je na poticaj iz Vlade pokrenuta akcija deblokade riječkog škvera, u čemu je sudjelovao i Ćosićpromex, pa je Vlada dala jamstva za kredit od 150 milijuna kuna koji je iskorišten za nastavak proizvodnje.

Tih je 150 milijuna sad u opasnosti. Mala je utjeha pritom 6,78 milijuna, koliko će Ćosić vratiti državi kroz zakup bivšeg odmarališta; u narednih 30 godina.

23. travanj 2024 01:03