Kompanije
StoryEditor

Turistički biznis bez Fortenove napokon će dobiti priliku kakvu zaslužuje, interes već postoji

02. Listopad 2019.
foto Getty Images

Jedan od prvih biznisa kojeg je Fortneova odlučila u procesu dezinvestiranja prodati jest, kao što je bilo i očekivano, turistički biznis. Prvi je na redu turoperatorski biznis, odnosno mreža agencija koje su poslovale pod adriatica.net grupom, Atlas, Kompas Ljubljana, Kompas Poreč i Kompas mreža, dok se o hotelskom još očito odlučuje. Naime, Fortenova ima i manjinski udio u tvrtki Karisma Hotels Adriatic, dijeli vlasništvo sa TUI-jem i Karisma Resort International.

Iako je službena obavijest o prodaji turoperatorskog biznisa medijima poslana danas, kako neslužbeno saznajemo, natječaj je poslan na široki spektar adresa u Hrvatskoj i inozemstvu, baš u vrijeme kada je objavljeno da je globalni turoperator Thomas Cook propao, prije više od deset dana, a Atlas je bio njihov glavni agent u Hrvatskoj. No vrlo vjerojatno se radi o slučajnom spletu okolnosti.

Kako smo ranije pisali, bez obzira što se nije znalo kad će Fortenova krenuti u prodaju non core biznisa, ponude zainteresiranih kupaca stizale su na stol Upravnog odbora i prije raspisivanja natječaja pa nije bilo teško sastaviti bazu potencijalnih kupaca. Od ukupnog non core biznisa, turizam je jedan od atraktivnijih sektora, kako domaćim, tako i stranim igračima. Sa Atlasom je do sada bilo puno dubioza, bio je u velikim dugovima, da bi se lex Agrokorom ti dugovi 'stavili pod tepih', a agenciji je omogućen 'clean start'. Moglo bi se reći da je to san svakog poduzetnika -  da ti netko izbriše ono loše, a ostavi ono dobro u kompaniji.

U Atlasu jesu prethodnih godina napravljeni pomaci u segmentu operativnog poslovanja, značajno se smanjio gubitak i zbog restrukturiranja i racionalizacije poslovanja, ali nije jasno zašto se lani tvrtka opet 'uvalila' u gubitke u iznosu od 12 milijuna kuna. Atlas je lani poslovao i s manjim prihodima, u 2017. su oni iznosili 407 milijuna, a lani 345 milijuna kuna. Kompas Poreč je profitabilnija kompanija, lani je povećala prihode sa 328 milijuna na 345 milijuna kuna te iz gubitka od devet milijuna kuna ušla u dobit od četiri milijuna.

Međutim najveći tržišni udio Kompas ostvaruje preko Ljubljane, a ne Hrvatske. U Fortenovi ističu da su Atlas, Kompas Ljubljana, Kompas Poreč i Kompas mreža regionalni lider, koji u Hrvatskoj i Sloveniji drže više od 20 posto tržišta te više od 15 posto tržišnog udjela u Crnoj Gori.

- Kompanije koje godišnje  opslužuju oko 1,2 milijuna putnika u dolasku i odlasku poznate su po punom spektru usluga koje nude (kao touroperator, putnička agencija i kompanija za destinacijski menadžment), visokoj prepoznatljivosti dvaju najsnažnijih brendova te dugogodišnjoj prisutnosti na tržištu. Kompanije imaju više od 3.500 poslovnih partnera i preko 600 zaposlenih. Ukupni prihod Atlasa, Kompasa i povezanih kompanija u 2018. godini iznosio je 219 milijuna eura – piše u priopćenju Fortenove, uz to da su na prodaju ponuđeni vodeći pružatelji usluga putovanja u Jugoistočnoj Europi.

Turoperatorski biznis u paketu mogao bi biti zanimljiv, kako velikim domaćim, tako i međunarodnim igračima. Interes je do sada pokazao i najveći domaći turoperator Uniline no nije isključeno da se u igru uključe i strani fondovi. Turistički biznis Agrokora oduvijek je bio predmet raznih knjigovodstvenih i vlasničkih dubioza koje su se očito očistile, a o načinu tog 'čišćenja' dalo bi se raspravljati.

U svakom slučaju non core biznis ispao je kolateralna žrtva cijelog procesa u Agrokoru, sve te tvrtke su bile u drugom planu i ako ništa drugo, sada će napokon dobiti priliku da se pojave na globalnom tržištu 'bez okova' i dobiju priliku kakvu zaslužuju.

 

26. travanj 2024 08:41