Kompanije
StoryEditor

Uručene nagrade Zlatna kuna karlovačkim poduzetnicima

11. Listopad 2019.
ŽK Karlovac Zlatna kunafoto: Mladen Volarić

U Županijskoj komori Karlovac uručene su Plakete zlatna kuna za poslovne rezultate ostvarene tijekom 2018. godine, a u ime tvrtke Drvona, pobjednika među malim poduzećima plaketu je preuzela direktorica Anita Obradović, za pobjednika među srednjim poduzećima KIM Mljekaru Karlovac zlatnu kunu preuzela je direktorica Andrea Bušić, a za HS-Produkt kao pobjednika u kategoriji velikih poduzeća zlatnu kunu preuzeo je direktor Željko Pavlin.

Podjela Zlatnih kuna, kazao je Zlatko Kuzman, predsjednik ŽK Karlovac, odvija se u pozitivnom gospodarskom ambijentu uz predviđeni rast BDP-a od 3,1 posto, a za vraćanje dugova nužno je ostvariti rast BDP-a od barem tri posto. Takav trend uz suficit državnog proračuna traje već tri godine, dodao je Kuzman, što znači da više ne zadužujemo našu djecu i unuke, nego da sad živimo od onoga što stvarno zaradimo.To su potvrdile i međunarodne rejting agencije, a time smo ušli i u investicijski rang s posljedicom otplate dugova uz manje kamate.

- Što se tiče pokazatelja poslovanja, u Karlovačkoj županiji prošle je godine raslo sve ono što i treba rasti, a padalo je ono što bi i trebalo padati, što se prvenstveno odnosi na gubitke koji su pali za 19 posto. Izuzetak su inozemna kratkoročna zaduženja, ali ona opterećuju ukupnu sliku zbog primjene nove metodologije. Plaće su nam rasle u većem postotku nego u prosjeku Hrvatske, a unutar same Karlovačke županije, Grad Karlovac nositelj je oko 70 posto svih elemenata na kojima se zasniva i rangiranje uspješnosti poslovanja poduzeća, ali je rast gospodarskih pokazatelja zabilježen u svim gradovima u našoj županiji. U strukturi ukupnih prihoda, prerađivačka industrija i dalje je glavni pokretač razvoja, a nešto je manji rast u industriji strojeva i uređaja, gdje su bila u tijeku restrukturiranja s planiranim troškovima, ali to nije iznenađenje, kazao je Kuzman.

Nezaposlenost više nije glavna tema, dodao je Kuzman, kao što je to bilo 2002. godine kad je u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Karlovačkoj županiji bilo 16.200 nezaposlenih. U kolovozu 2018. godine je na županijskoj razini bilo evidentirano 4.000, a krajem ovogodišnjeg kolovoza taj je broj pao na 3.000 nezaposlenih. Unatoč ekonomskoj emigraciji u kojoj je u posljednjih devet godina zabilježen odlazak oko 4.500 radno sposobnih i obrazovanih osoba u inozemstvo, zaposlenost je porasla za 661 osobu, a već se primjećuje i povratak dijela tih ljudi, sa stečenim novim znanjima, kao i kapitalom zarađenim i spremnih za ulaganja u Hrvatskoj. I dok se emigracijski val, smatra Kuzman, pomalo ispuhuje i kreću povratničke rute, problem kvalitetne radne snage je i demografske prirode i njenih padajućih podataka, jer Karlovačka županija ima 9.000 stanovnika manje u odnosu na prethodni popis stanovništva.

Drvona, drugi put zaredom pobjednik u konkurenciji malih poduzeća, specijalizirana za prodaju proizvoda od drva u raznim razinama finalizacije, nastala je razdruživanjem sa svojim partnerom Tomislavom Mikšom iz tvrtke Drvo-trgovina, a od ove godine, kad zapošljava već 60 radnika, morat će se takmičiti u višem rangu srednjih poduzeća.

KIM Mljekara Karlovac, kao 'zvijezda tamnog sjaja' i sinonim za uništenje zdrave tvrtke tijekom pretvorbe i privatizacije 'á la Croatia', uskrsnuo je nakon što ga je 2008. godine preuzeo Dukat pod kapom Lactalisa. U KIM je u posljednjih 10-ak godina investirano preko 27 milijuna eura, čime je on postao jednom od najsuvremenijih mljekarskih industrija u ovom dijelu Europe, i s izvozom na 14 inozemnih tržišta, od čega u sedam zemalja EU-a. Još kad bi se vratila i obnova kooperantske mreže u Hrvatskoj kao neprocjenjivoj sirovinskoj bazi, kao i oživljavanju sela...Direktorica Andrea Bušić kazala je da se i o tome ozbiljno razmišlja...Nažalost, nije još na red došlo i pitanja reciklaže ambalaže za trajna mlijeka i ostale proizvode  u milijunima komada isporučuje KIM, jer nije riječ o PET-ambalaži...

HS-Produkt bio je i najbolje poduzeće u Hrvatskoj godinu ranije, a sa svojim izvozom u više od 40  zemalja stječe i daljnju tehnološko-razvojnu kompetenciju s primjenom više od 20 međunarodno priznatih i zaštićenih patenata. Time je uz robotiziranu proizvodnju poluautomatskog i automatskog pješadijskog naoružanja postao jednim od najvećih svjetskih proizvođača pištolja, s asortimanom od 100-tinjak modela pištolja vrhunske kvalitete, a jurišna puška VHS uspješno je prošla ispitivanja prema standardima NATO-a. 

24. travanj 2024 13:11