Kompanije
StoryEditor

Veliko ulaganje međimurske tvrtke EKO Kotor uskoro će se višestruko isplatiti

13. Veljača 2020.
Peradarnik EKO Kotora
Tov pilića povećat će pet puta prihod EKO Kotora, tvrtke koja se dosad bavila proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora energije. Otvara farmu uz potporu HAMAG-BICRO-a i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta

Potkraj ožujka u Kotoribi će se otvoriti farma za uzgoj peradi u čiju je gradnju i opremanje EKO Kotor uložio 50,1 milijun kuna. Tako će Međimurje, u kojem je mnogo farmi pilića, biti bogatije za još jednu, no ova nastaje u sklopu tvrtke koja se bavi proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora, odnosno bioplina, za što se koristi stajskim pilećim gnojem.
EKO Kotor će otvaranjem farme proširiti djelatnost i osim u sektoru energetike poslovati u poljoprovrednome sektoru. Taj vrlo vrijedni projekt realiziran je kreditom, ali ulaganje će se na kraju višestruko isplatiti jer će profit porasti pet puta, bit će osigurana vlastita sirovina za proizvodnju bioplina, a postupak odlaganja pilećega gnoja znatno će smanjiti emisiju ugljikova dioksida (CO2) koji u velikoj količini ispuštaju farme pilića.

1,8 milijuna pilića

Pri kraju je posljednja faza gradnje i opremanja objekata za tov pilića, u cijelom je kompleksu četrnaest peradarnika opremljenih suvremenom tehnologijom čiji je ukupni kapacitet oko tristo tisuća komada brojlera u turnusu. Budući da će biti tovljeni u šest turnusa tijekom godine, to znači da će EKO Kotor dobavljačima na godinu isporučivati 1,8 milijun komada pilića. Ukupno će se u gradnju peradarnika uložiti 50,1 milijun kuna, od čega je 49,5 milijuna kuna osigurano kreditom. Za dio toga kredita banci jamči HAMAG-BICRO, i to u maksimalnom iznosu od 1,3 milijuna eura, odnosno 19,27 posto iz programa 'Jamstvo – poljoprivreda i ruralni razvoj'. Inženjer Ivan Kos, vlasnik EKO Kotora, ističe da je jamstvo koje je dao HAMAG-BICRO pomoglo da HPB lakše odobri kredit njegovoj tvrtki. Također naglašava da će ta investicija znatno utjecati na razvoj poslovanja EKO Kotora.

– Prihodi će skočiti s deset milijuna kuna na pedeset milijuna, a povećat će se i broj zaposlenih. Sad ih imamo troje, a kad otvorimo farmu, zaposlit ćemo još dvanaest radnika – kaže Kos, koji nije ulagao napamet, nego je unaprijed potpisao ugovore s kupcima. Za bioplin ima ugovor s HROTE-om na četrnaest godina, a sve piliće koje utovi otkupit će Perutnina Ptuj – Pipo Čakovec s kojom ima potpisan ugovor na petnaest godina. Za kompletnu prodaju digestata koji se dobiva proizvodnjom bioplina pak ima ugovor s tvrtkom Siladi, a svu proizvedenu toplinu troši za svoje potrebe.

Jedinstveni ekosustav

Bioplinski pogon EKO Kotora pušten je u rad 2018. i proizvodi jedan megavat električne energije te je jedini takav pogon u Međimurju. Dosad se za proizvodnju bioplina upotrebljavao stajski gnoj koji su EKO Kotoru isporučivali međimurski farmeri s kojima ima ugovor, a uskoro će se ta tvrtka koristiti i onim iz svojih peradarnika. Gospodarenje stajnikom propisano je europskom direktivom o nitratu, pa je ovo prilika da ga se ostali farmeri vrlo lako riješe.

Osim toga, upotrebom te sirovine u proizvodnji bioplina znatno se smanjuje ispuštanje CO2 u okoliš, a preradom nastaje vrlo kvalitetno mineralno gnojivo koje se upotrebljava za tretman poljoprivrednih kultura i koje sadržava manje nitrata od uobičajenih gnojiva, zbog čega manje onečišćava zemlju. Dakle, EKO Kotor je jedinstven sustav u kojem je cijela proizvodnja ekološki prihvatljiva: stajnik se pretvara u bioplin, energija se prodaje na tržištu, a toplina koja se razvija tijekom hlađenja motora služi za grijanje peradarnika. 

Tekst je napisan uz potporu HAMAG-BICRO-a

25. travanj 2024 11:02