Svijet
StoryEditor

Ako se pita Elona Muska američke vlasti ne bi trebale regulirati kriptovalute

30. Rujan 2021.
Elon Musk

Elon Musk u utorak je izjavio da bi se američka vlada trebala kloniti pokušaja reguliranja tržišta kriptovaluta.   

- Mislim da nije moguće uništiti kriptovalute, ali moguće je da vlade uspore njihov napredak - rekao je Musk na Code konferenciji na Beverly Hillsu.

Musk je na pozornici odgovarao na pitanje kolumnistice New York Timesa Kare Swisher. Pitala je treba li američka vlada biti uključena u reguliranje kripto prostora.

- Rekao bih: 'Ne činite ništa' - rekao je Musk.

Tesla je početkom ove godine kupila bitcoin vrijedan 1,5 milijardi dolara. Vrijednost tih udjela narasla je na oko 2,5 milijardi dolara u drugom tromjesečju kada je cijena bitcoina rasla.

Musk, koji je na Twitteru često govorio o svojoj podršci dogecoinu, zaokupljen je ulogom kriptovaluta u potencijalnom smanjenju 'pogrešaka i latencije' u tradicionalnom monetarnom sustavu. No, priznao je da kriptovalute nemaju sve odgovore na bolesti društva.

- Ne bih rekao da sam veliki stručnjak za kriptovalute. Mislim da postoji neka vrijednost u njima, ali ne bih rekao da je to drugi dolazak Mesije - izjavio je Musk.

Musk o kineskoj kripto represiji

Musk se osvrnuo i na ulogu Kine u kripto rudarstvu i regulaciji.

Prošlog tjedna, kineska središnja banka navela je strože mjere u svojoj široj kripto represiji, uključujući i sustave za praćenje transakcija povezanih s kriptovalutama.

Musk je kazao kako autokratska država vjerojatno ima veze s značajnim problemima proizvodnje električne energije u zemlji.

- Dio toga zapravo može biti posljedica nestašice struje u mnogim dijelovima Kine. Velik dio Južne Kine trenutno se suočava sa slučajnim nestancima struje, jer je potražnja za strujom veća od očekivane - kazao je Musk.

- Kripto rudarstvo možda igra ulogu u tome - rekao je.

Na višoj razini, decentralizirana priroda kriptovaluta može predstavljati izazov za kinesku vladu.

- Pretpostavljam da su kriptovalute u osnovi usmjerene na smanjenje moći centraliziranih vlada. To im se ne sviđa - zaključio je Musk. 

24. travanj 2024 19:59