Svijet
StoryEditor

Američka senatorica Elizabeth Warren nastavlja širiti FUD o DeFi-u i stablecoinima

16. Prosinac 2021.
Elizabeth Warren

Demokratska američka senatorica iz Massachusettsa, Elizabeth Warren ponovno je zakoračila u središte pozornosti kripto svijeta zbog svojih komentara o brzorastućem sektoru decentraliziranih financija (DeFi) i ulozi stablecoina u tom području.

Govoreći na saslušanju Senatskog odbora za bankarstvo, stanovanje i urbanistička pitanja u utorak, Warren je opisala stablecoine kao 'krvotok DeFi ekosustava', gdje stablecoini trguju između različitih tokena i parova, kao i da se koriste u kreditiranju i posuđivanju izvan reguliranog bankarskog sustava.

Stablecoini su kriptovalute koje su vezane u omjeru 1:1 za fiat valute poput američkog dolara, što znači da bi, za razliku od Bitcoina ili mnogih drugih kriptovaluta na tržištu, njihove cijene trebale ostati stabilne.

Warren je također izjavila da stablecoini predstavljaju rizik za potrošače i gospodarstvo jer potiču jedan od najsumnjivijih dijelova kripto svijeta, DeFi, gdje su potrošači najmanje zaštićeni od prijevare.

Prema Warren, DeFi je mjesto gdje regulacija zapravo izostaje i nije iznenađenje da se tamo nalaze prevaranti, varalice i među ulagačima koji nisu iskusni, te pojedincima koji prvi put trguju kriptovalutama.

- Naši regulatori moraju se uozbiljiti glede suzbijanja prije nego što bude prekasno - kazala je Warren.

Na istom saslušanju, Warrenin kolega iz stranke, senator Sherrod Brown označio je stablecoine kao 'čarobni  novac', rekavši da nisu ni decentralizirani ni transparentni.

- Ako uložite svoj novac u stablecoine, nema jamstva da ćete ga dobiti natrag - upozorio je senator iz Ohija. 

Posljednji komentari senatorice Warren o DeFi-u i stablecoinima samo su posljednja epizoda u njezinim stalnim kritikama prema kripto industriji.

Warren je u srpnju poslala pismo ministrici financija Janet Yellen tražeći veći nadzor nad kripto industrijom. 

- Svi znakovi upozorenja trepere. Hype, volatilnost, divlje tvrdnje koje se ispostave lažnima. Kako kripto tržište raste, tako rastu i rizici za našu financijsku stabilnost i naše gospodarstvo - rekla je tada Warren.

Ranije ovog mjeseca, uglavnom u skladu s popularnom pričom o klimatskim promjenama, također je ciljala na njujoršku rudarsku tvrtku Greenidge Generation, izazivajući zabrinutost zbog utjecaj na okoliš.

Prije toga, u intervjuu za CNBC, Warren je izjavila da je jedna od najlakših i najmanje ometajućih stvari koje možemo učiniti u borbi protiv klimatske krize razbijanje kriptovaluta koje su štetne za okoliš.

Ne čudi što je Elzabeth Warren postala jedna od glavnih negativaca kripto zajednice. Na temelju izjava kojih daje za medije, jasno se uočava kako joj je glavni cilj širiti FUD (strah, nesigurnost i sumnju). Ili nije napravila samostalnu analizu i ne razumije da stvari koje govore nisu istinite ili namjerno govori laži. Iako je karijeru izgradila na borbi protiv problema u tradicionalnom financijskom sustavu, često ukazivajući na izostavljanje običnog čovjeka iz sustava, ironično je da se sada bori upravo protiv sektora koji za cilj ima pružiti svakome jednaku priliku.

Treba također napomenuti da Warren ima 72 godine, te na činjenicu da 10 posto Amerikanaca posjeduje kriptovalute. Elizabeth se neće pomladiti, a postotak Amerikanaca koji ulažu u kripto samo će rasti. Rastuća kripto zajednica pokazala se kao vrlo proaktivnom i ne treba ju otpisati na sljedećim izborima koji slijede.

18. travanj 2024 17:03