Svijet
StoryEditor

Biden potpisao zakon o infrastrukturi vrijedan 1.000 milijardi dolara

16. Studeni 2021.
Joe Biden

Uz stotine uzvanika i more zastava Joe Biden je u ponedjeljak popodne u vrtu Bijele kuće potpisao golem infrastrukturni paket, što je rijetka pobjeda nepopularnog predsjednika.

– Moja je poruka Amerikancima: Amerika će ići naprijed i vaš će se život promijeniti nabolje – rekao je predsjednik vidno raspoložen.

Ispred njega su bili parlamentarni zastupnici, članovi njegove vlade i sindikalisti.

Joe Biden, suočen s lošim gospodarskim pokazateljima i s katastrofalnim anketama, htio je da ova svečanost održana uz veliku pompu bude odraz njegove vizije Amerike, zemlje 'mogućnosti', koja je kadra postići konsenzus.

Na temelju ovog zakona koji je prije desetak dana teškom mukom prihvaćen u Zastupničkom domu, izdvaja se 1.200 milijardi dolara za obnovu i za izgradnju mostova, cesta, punionica za električne automobile i vodovod. Novi zakon tako donosi federalni novac u zastarjeli američki sustav javnih radova, a ujedno treba omogućiti razvoj javnog prijevoza i brzog interneta. On će, ocjenjuje Biden, dovesti Ameriku u položaj da 'pobijedi u utrci' s Kinom.

Tekst je pridobio i glasove republikanske oporbe, na veliku žalost Donalda Trumpa koji je također htio pokrenuti veliki infrastrukturni program, ali u tome nije uspio. Bivši predsjednik i milijarder kritizirao je 13 republikanskih zastupnika koji su glasovali za zakon u Zastupničkom domu.

Njegov vjerni pristaša Marjorie Taylor Green nazvala ih je čak 'izdajnicima' i pustila u optjecaj brojeve telefona njihovih ureda.

Zapravo je malo oporbenih čelnika bilo u ponedjeljak na travnjaku Bijele kuće, unatoč opetovanom isticanju Joea Bidena da su zakon poduprli zastupnici obiju stranaka, u zemlji gdje su stranačke podjele dosegle vrhunac.

Premda su Bidenovi projekti popularni među Amerikancima, potpora javnosti mu neprekidno pada nakon ljetnog kaotičnog povlačenja iz Afganistana.

Po posljednjim anketama Washington Posta i mreže ABC-a objavljenim u nedjelju, potpora javnosti američkom predsjedniku je 41 posto.

Samo 39 posto Amerikanaca odobrava njegovu gospodarsku politiku, a 70 posto ih drži da je gospodarska situacija u Sjedinjenim Državama loša.

Rast cijena otežava još jedan veliki projekt američkog predsjednika o kojem nije postignuta tolika suglasnost kao o infrastrukturnom planu: 1.750 milijarda dolara za socijalna izdvajanja i pomoć energetskoj tranziciji o kojemu će ovog tjedna raspravljati Zastupnički dom, a onda glasovati Senat.

Tu ne može računati na potporu republikanaca, među kojima neki upozoravaju na uvođenje 'socijalizma', što je najveći bauk u američkom shvaćanju politike.

Potpisivanje zakona o infrastrukturi u ponedjeljak nije toliko završnica, koliko početak velike komunikacijske ofenzive Bijele kuće.

Biden će ovog tjedna posjetiti državu New Hampshire u utorak i velik industrijski grad Detroit u srijedu gdje će promicati svoj infrastrukturni paket.

18. travanj 2024 05:45