Svijet
StoryEditor

Bill i Melinda Gates nastavljaju surađivati unatoč razvodu, no upitna je podjela njihove imovine

04. Svibanj 2021.
Bill i Melinda Gates
Piše: Donatella Pauković

Nakon 27 godina, najveći filantropi na svijetu Bill i Melinda Gates odlučili su okončati svoj brak i krenuti svatko svojim putem. U ponedjeljak su najavili razvod, no istaknuli su da će nastaviti raditi na dobrotvornoj zakladi Bill & Melinda Gates Foundation koju su zajedno osnovali 2000. godine.

– Tijekom posljednjih 27 godina odgojili smo troje prekrasne djece i osnovali zakladu koja djeluje po cijelom svijetu te omogućuje svim ljudima zdrav i produktivan život. I dalje vjerujemo u tu misiju i nastavit ćemo surađivati na zakladi, ali više ne vjerujemo da možemo zajedno rasti kao par – rekli su u objavi koju su oboje postavili na svoje Twitter profile.

Zaklada Bill & Melinda Gates jedna je od najvećih privatnih zaklada na svijetu koja raspolaže s gotovo 50 milijardi dolara. Supružnici Gates svojim su se filantropijskim radom borili protiv siromaštva, bolesti i nejednakosti širom svijeta. Tako će ostati i nakon što se službeno rastanu.

Par će ostati supredsjednici i povjerenici organizacije. Nastavit će zajednički raditi na strategijama zaklade te određivati smjer organizacije.

Jedan od najskupljih razvoda u povijesti

Budući da im je zajednička vrijednost 130 milijardi dolara, pretpostavlja se da podjela njihove imovine neće biti jednostavna. Kako prenosi Reuters, u zajedničkom zahtjevu za razvodom, par je ustvrdio da je njihov brak 'nepovratno slomljen', ali su postigli dogovor o podjeli svoje bračne imovine. O tom sporazumu nikakvi detalji nisu otkriveni, kao ni o financijskim detaljima njihova razvoda. Međutim, otkriveno je da par nije potpisao predbračni ugovor.

Zbog takozvanih zakona o 'zajedničkoj imovini' u američkoj državi Washington u kojoj žive pretpostavlja se da će većina imovine stečene tijekom braka zajednički pripasti supružnicima te biti podjednako podijeljena nakon razvoda. Supružnici se također mogu dogovoriti da određeni dio imovine pripadne samo jednome od njih.

Bill Gates, suosnivač Microsofta, četvrti je najbogatiji čovjek na svijetu s procijenjenim bogatstvom od 124 milijarde dolara. Bill i Melinda upoznali su se kada je ona počela raditi u Microsoftu kao voditeljica projekata, a vjenčali su se 1994. godine na Havajima.

Upravo zbog njihova bogatstva predviđa se da će ovo biti jedna od najvećih nagodbi o razvodu braka u povijesti. Kako god njihova imovina bude podijeljena, vrlo je vjerojatno da će i Bill i Melinda Gates ostati među najbogatijim ljudima na svijetu.

Dok je još uvijek nejasno kako će Gatesovi podijeliti svoju imovinu, donosimo popis najvećih razvoda milijardera do sada prema Forbesu.

1. Jeff Bezos i MacKenzie Scott – više od 35 milijardi dolara

Vijest o razvodu Billa i Melinde Gates stigla je dvije godine nakon što je osnivač Amazona Jeff Bezos objavio svoj razvod od supruge MacKenzie Scott. Ona je tada dobila oko četiri posto dionica Amazona vrijednih preko 35 milijardi dolara. Time je postala treća najbogatija žena na svijetu.

2. Bill i Sue Gross – 1.3 milijarde dolara

Osnivača investicijske tvrtke Pimco Billa Grossa razvod od bivše žene Sue skupo je koštao. Nakon što je ona naslijedila 1.3 milijardi dolara, Bill je izgubio mjesto na Forbesovoj listi najbogatijih 400 ljudi.

3. Steve i Elaine Wynn – 850 milijuna dolara

Nakon što su se suosnivači Wynn Resorts hotela i kasina Steve i Elaine Wynn rastali, njoj je pripalo više od 795 milijuna dolara od dionica. Elaino bogatstvo sada iznosi 2,3 milijarde dolara te je najveći pojedinačni dioničar Wynn Resortsa.

4. Harold Hamm i Sue Ann Arnall – 975 milijuna dolara

Američki naftni poduzetnik Harold Hamm pokušao je okončati svoj brak sa Sue Ann Arnall tako što joj je ispisao ček od gotovo 975 milijuna dolara. Ona ga je položila, no kasnije se predomislila i zatražila još veći udio njegova bogatstva, što joj na kraju nije uspjelo.

5. Roy E. i Patricia Disney – 600 milijuna dolara

Nećak Walta Disneyja, Roy E. Disney, rastao se sa svojom ženom Patriciom nakon čak 52 godine braka. Njoj je pripala polovica njegova tadašnjeg bogatstva od 1,3 milijarde dolara.

15. travanj 2024 08:14