Svijet
StoryEditor

Bitcoin blockchain slavi 13 godina

04. Siječanj 2022.

Jučer, 3. siječnja obilježena je 13. godina otkako je tvorac bitcoina, Satoshi Nakamoto, izrudario početni (genesis) blok bitcoin blockchaina, te po prvi put izrudario 50 bitcoina 2009. godine. Trinaest godina kasnije, bitcoin ne pokazuje znakove usporavanja, dostižući novu najvišu razinu računalne snage (hashrate) od 207,53 exahasha u sekundi (EH/s).

Stopa hashratea bitcoina, koja korelira sa snagom mreže na temelju broja aktivnih rudara, zabilježila je privremeni pad nakon što je Kina zabranila građanima i tvrtkama bavljenje kripto rudarstvom i trgovačkim aktivnostima. Kao izravna posljedica kineske opće zabrane kriptovaluta koja je uzrokovala privremeni nagli nedostatak rudara, stopa hashratea pala je na 58,46 EH/s.  

U trenutku pisanja ovog teksta, stopa hashratea bitcoin mreže iznosi 190,64 EH/s, što je 8,14 posto manje u odnosu na najveću razinu svih vremena.

Količina bitcoina koje posjeduju javne korporacije značajno se povećala prošle godine, što je nedavno na Twitteru podsjetio on-chain analitičar Willy Woo.

U tweetu, analitičar Willy Woo tvrdio je da su javna poduzeća koja posjeduju bitcoin na svojim bilancama stekla tržišni veći udio od spot ETF-ova kao način pristupa izloženosti bitcoinu na javnim tržištima kapitala.

To je uočljivije od MicroStrategyjeve konferencije 'Bitcoin za korporacije' koja se održala 3. i 4. veljače 2021. Cilj online seminara bio je objasniti pravna razmatranja tvrtki koje žele integrirati bitcoin u svoje poslovanje i rezerve.

MicroStrategy Michaela Saylora vodeća je tvrtka za poslovnu inteligenciju i poznata je po tome što je posebno proaktivna što se tiče ulaganja u bitcoin, posjedujući gotovo 6 milijardi dolara kripto imovine.

Prošli četvrtak Saylorova je tvrtka kupila dodatnih 1.914 bitcoina vrijednih 94 milijuna dolara. Tvrtka je ostvarila više od 2,1 milijarde dolara dobiti od početne kupnje bitcoina u kolovozu 2020. godine.

Woo se pozvao na grafikon udjela bitcoina unutar fondova kojima se trguje na burzi (ETF) i riznica javnih poduzeća dostupnih za javno vlasništvo putem tržišta kapitala, na temelju prikupljenih podataka.

Spot ETF-ovi drže bitcoin, za razliku od ročnica, u kojima tvrtke kupuju izloženost putem ugovora s tržišta ročnica Chicago Mercantile Exchange (CME). 

Podaci pokazuju da je tvrtka za upravljanje kripto imovinom Grayscale ostvarila najveći tržišni udio i to s većinom od 645.199 bitcoina do kraja 2021. godine, što je zauzelo 71 posto šireg tržišta jer su udjeli svih spot ETF-ova i korporacija zajedno iznosili 903.988 bitcoina prema grafikonu.

MicroStrategy je najveći korporativni investitor, koji drži 124.391 bitcoina u vrijednosti od oko 5,8 milijardi dolara, prema stranici Bitcoin Treasuries. Drugoplasirana Tesla posjeduje oko 43.200 bitcoina vrijednih oko 2 milijarde dolara po sadašnjim cijenama.  

U 2020. godini iznos bitcoina koja posjeduju javna poduzeća porastao je za 400 posto u 12 mjeseci na 3,6 milijardi dolara. Hoće li 2022. godina premašiti prethodne dvije godine, preostaje vidjeti.

25. travanj 2024 16:23