Svijet
StoryEditor

Bitcoin trguje razinama oko 55.000 dolara prvi put od svibnja

07. Listopad 2021.

Bitcoin je dosegnuo 55.000 dolara prvi put od sredine svibnja, dok se nastavlja rast cijena od početka 'Uptobera'. Najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji dosegnula je 55.530 dolara u srijedu popodne, prema podacima CoinGecka prije nego što se vratila na sadašnju cijenu nešto ispod 55.000 dolara.

Nastavlja se niz uzlaznog zamaha u kojem je cijena bitcoina jučer prešla 50.000 dolara. Bitcoin je posljednji put je trgovao na razinama oko 55.000 dolara 12. svibnja, prije nego što se srušila cijena nakon tweeta Elona Muska putem kojeg je objavio da je Tesla prestala prihvaćati bitcoin za kupnju električnih automobila.

Ta je vijest poslala bitcoin u silaznu putanju koja je pogoršana kineskom represijom nad rudarenjem sljedećeg mjeseca, te se cijena zatim spustila na manje od 30.000 dolara sredinom lipnja.

Posljednjih dana cijena bitcoina oporavila se nakon komentara predsjednika Federalnih rezervi Jeromea Powella, te također predsjednika SEC-a Garya Genslera da SAD nema namjeru slijediti Kinu u zabrani kriptovaluta.

Rujanska objava kineske vlade u kojoj se ponavlja da su poslovne aktivnosti povezane s kriptovalutama ilegalne imala je samo kratkoročni utjecaj na cijenu bitcoina. S kineskim rudarima koji užurbano premještaju svoje poslovanje u inozemstvo, a nove rudarske platforme niču u SAD-u i ostatku svijeta, prihodi od rudarenja dosegli su 40 milijuna dolara dnevno početkom listopada.

Kao što je to uokvirio zagovornik privatnosti kriptovaluta Edward Snowden, najnovija kineska najava zabrane bitcoina upravo je ojačala bitcoin.

23. travanj 2024 20:42