Svijet
StoryEditor

Brexit odgođen do 31. siječnja 2020.

28. Listopad 2019.

Zemlje članice EU-a odobrile su u ponedjeljak odgodu brexita do 31. siječnja sljedeće godine, što su već nazvali flexextension jer je upotpunjena mogućnošću izlaska i ranije ako se u međuvremenu u britanskom parlamentu ratificira sporazum o razdruživanju, objavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Tusk je objavio u Bruxellesu da će ta odluka biti formalizirana kroz pisanu proceduru, što znači da neće biti potrebe sazivati izvanredni samit 27-orice radi toga pitanja.

Još prošlog tjedna zemlje članice bile su suglasne u vezi s odobrenjem odgode, ali nije bilo konsenzusa o vremenskom roku na koji bi se brexit odgodio. 

Francuska je najviše inzistirala na kraćem roku.

Na kraju je postignut kompromis koji predviđa 31. siječnja 2020. kao ciljni datum, s mogućnošću izlaska i ranije, prvog dana sljedećeg mjeseca nakon što bi se sporazum o razdruživanju ratificirao u britanskom parlamentu. To znači da bi Velika Britanija mogla napustiti Eu 30. studenoga, 31. prosinca ili 31. siječnja.

Zemlje članice su u popratnom tekstu zatražile od Velike Britanije da imenuje povjerenika u Komisiji te su isključile svaku mogućnost ponovnog pregovoranja o sporazumu o razdruživanju.

Prije desetak dana britanski premijer Boris Johnson postigao je u Bruxellesu novi, izmijenjen sporazum o brexitu, ali je bio primoran tražiti odgodu roka jer ga je na to prisilio parlament. Britanski zastupnici načelno su prihvatili Johnsonov sporazum o brexitu, ali su u drugom glasanju odbacili njegov žurni izlazak 31. listopada tražeći dodatno vrijeme da prouče zakone na temelju kojih će se razdruživanje provesti.  

Johnson je ranije poručivao da će prije umrijeti nego tražiti odgodu.

Ujedinjena Kraljevina trebala je prvotno napustiti EU 29. ožujka, a taj je datum bio odgođen dva puta, 12. travnja, odnosno 31. listopada.

Britanski zastupnici trebaju u ponedjeljak poslije podne raspraviti Johnsonov prijedlog o prijevremenim izborima 12. prosinca. Da bi prijedlog novih izbora prošao konzervativnom premijeru potrebne su dvije trećine u donjem domu, odnosno 434 glasa.

Johnon više nema većinu u parlamentu, ali su dvije oporbene stranke u nedjelju naznačile spremnost da podrže prijedlog o prijevremenim izborima.

Najveća oporbenastranka, laburisti, ponovila je da neće podržati Johnsonov prijedlog prijevremenih izbora sve dok ne se potpuno ne ukloni opasnost od izlaska bez sporazuma. 

19. travanj 2024 22:49