Svijet
StoryEditor

Britanski antimonopolski regulator mogao bi blokirati Metinu akviziciju Giphyja

29. Studeni 2021.

Američka kompanija Meta, donedavno poznata kao Facebook, u svibnju 2020. godine objavila je preuzimanje internetske GIF platforme Giphy za 315 milijuna dolara. Međutim, mjesec dana kasnije antimonopolska regulatorna tijela u Velikoj Britaniji i Australiji objavila su da pomno istražuju tu akviziciju. Financial Times sada doznaje da bi britansko antimonopolsko regulaturno tijelo Competition and Markets Authority (CMA) moglo blokirati Metino preuzimanje Giphyja zbog 'štetnog tržišnog natjecanja', što bi bilo prvo poništenje akvizicije neke big-tech tvrtke, a moglo bi označiti i prekretnicu za tehnološke tvrtke.

Naime, kako prenosi Business Insider, očekuje se da će CMA poništiti Metinu akviziciju Giphyja u narednim danima. CMA je još u kolovozu izdala nalaz u kojem je napomenula da bi ta akvizicija štetila tržišnom natjecanju te da bi jedino učinkovito rješenje bilo da Meta proda Giphy. Kontrola nad Giphyjem, smatra CMA, Facebooku bi mogla dati nepravednu prednost u odnosu na konkurentske društvene mreže poput Snapchata i TikToka koje također koriste Giphy. Također su ustvrdili da tim pripajanjem Giphy Meti više ne bi bio potencijalni konkurent u industriji digitalnog oglašavanja. Ne zna se točno kada će CMA donijeti odluku, ali ima rok do 1. prosinca.

Meta se protivi odluci

Iako su i Meta i Giphy američke tvrtke, CMA ima nadležnost nad bilo kojom akvizicijom u kojoj obje strane kontroliraju više od 25 posto određene robe ili usluge isporučene u Ujedinjenom Kraljevstvu. CMA je tako rekao da će Meta i Giphy zajedno kontrolirati 80 do 90 posto tržišnog udjela u pretraživanju GIF-ova, odnosno animiranih slika.

Reuters izvještava da je CMA u listopadu kaznio Metu s 67,35 milijuna dolara zato što nije dala dovoljno informacija o tome kako će se nastaviti natjecati s Giphyjem na tržištu. Iz Mete su se usprotivili novčanoj kazni rekavši da čine sve kako bi udovoljili zahtjevima CMA-a.

– Ne slažemo se s preliminarnim nalazima CMA-a, za koje vjerujemo da nisu potkrijepljeni dokazima. Kao što smo pokazali, ovo spajanje je u najboljem interesu ljudi i tvrtki u Ujedinjenom Kraljevstvu i diljem svijeta koji koriste Giphy i naše usluge. Nastavit ćemo surađivati s CMA-om na rješavanju zablude da dogovor šteti tržišnom natjecanju – izjavili su iz Mete.

No, budući da se Meta žestoko protivi, ova bi blokada mogla biti kontroverzna, a sumnja se i da bi Meta mogla podignuti žalbu protiv odluke o blokiranju akvizicije.

Prekretnica za big-tech tvrtke

Kako za Business Insider objašnjava Greg Taylor, izvanredni profesor ekonomije na Oxford Internet Institutu, ovakvo bi blokiranje preuzimanja označilo prekretnicu za velike tehnološke tvrtke.

– Izvan svijeta tehnologije, preuzimanja se cijelo vrijeme istražuju i nije tako neobično da budu blokirana. Unutar tehnološke sfere gotovo da nije bilo velikih intervencija za sprječavanje velikim tehnološkim tvrtkama da preuzmu manje, unatoč činjenici da su zajedno kupile stotine tvrtki u posljednjih nekoliko desetljeća – izjavio je Taylor.

Nakon što je Meti dopušteno da akvizira manje konkurente Instagram i WhatsApp, raste zabrinutost među regulatorima diljem svijeta od novih 'ubojitih' akvizicija.

26. travanj 2024 17:25