Svijet
StoryEditor

Buffett radi značajne promjene u svom portfelju dionica

09. Studeni 2021.

Iako je Warren Buffett do sada većinom bio poznat kao 'kupi i drži' tip ulagača jer je, očito, godinama držao dionice koje bi kupio, u posljednje vrijeme izaziva posebno zanimanje javnosti zbog velikog prometa svojih dionica.

Naime, tvrtka Berkshire Hathaway – tvrtka za upravljanje investicijama koja upravlja s preko 293 milijarde dolara pod Buffettovim vodstvom i ujedno posjeduje brojne druge tvrtke – osjetno povećala je i ubrzala kupnju i prodaju dionica u trećem tromjesečju ove godine. Time je poznati investitor, kako objašnjava Business Insider, signalizirao da, zajedno sa svojim timom, radi značajne promjene u svom portfelju dionica.

Prema izvješću koje je tvrtka Berkshire Hathaway objavila krajem prošlog tjedna, prenosi Investor's Business Daily, prodaja njezinih dionica u trećem tromjesečju iznosila je 1,95 milijardi dolara neto, što je više u odnosu na 1,1 milijardu dolara iz drugog tromjesečja. Prema tome, ovo je četvrto tromjesečje zaredom u kojem je Buffett prodavač dionica.

No, tvrtka je i potrošila 7,6 milijardi dolara na otkup vlastitih dionica u prošlom tromjesečju i ukupno nešto više od 20 milijardi dolara na kupnju svojih dionica u prvih devet mjeseci ove godine, navodi Business Insider. Bez obzira na pojačane otkupe, količina gotovinskih zaliha tvrtke narasla je na rekordnih 149 milijardi dolara.

Inače, Buffett, koji je osnivač i izvršni direktor Berkshire Hathawaya, jedan od najpoznatijih američkih ulagača i ujedno šesti najbogatiji čovjek prema Forbesu, imao je problem što je u Berkshireovim 'džepovima' imao veliku količinu novaca, a nedovoljno mogućnosti da to uloži u sredstva s većim povratom, objašnjava BNN Bloomberg. Bez većih poslova u posljednjim tromjesečjima, Buffett se okrenuo otkupima kao jednom od načina za raspoređivanje gomile gotovine.

Brze promjene

Buffettova tvrtka je u drugom tromjesečju osjetno smanjivala udjele u dionicama nekih tvrtki. Smanjila udjele u dionicama tvrtke Merck, AbbVie i Bristol-Myers Squib nakon što ih je kupila tek u trećem tromjesečju 2020. godine, a smanjila je udio i u Chevronu i General Motorsu, dok je u potpunosti prodala dionice u tvrtki Biogen.

Također, Berkshire je u 2020. brzo kupila i prodala Pfizer (PFE) i Barrick Gold (GOLD) te je prodala Costco (COST) i sve dionice svojih zračnih prijevoznika usred usporavanja globalnog zračnog prometa zbog pandemije, navodi Investor's Business Daily.

Buffett je na godišnjoj skupštini dioničara tvrtke, koja se održala još u svibnju, rekao da će upotrijebiti oko 80 milijardi dolara Berkshireove gotovine, no rekordne cijene dionica, žestoka konkurencija za akviziciju od privatnih investicijskih tvrtki i rastuća cijena dionica, razlozi su zbog kojih su se u posljednjih 18 mjeseci investicije usporile, navodi Business Insider.

S druge strane, Berkshire je koncentrirao svoj portfelj. Prodao je svoje udjele u JPMorganu, Goldman Sachsu, 'Big Fouru' i nekoliko drugih tvrtki otkako se tržište srušilo u proljeće 2020. godine. U međuvremenu, Berkshire je u posljednjem tromjesečju zadržala stabilne pozicije u nekim od svojih najvećih i najdugovječnijih posjeda koje nose 68 posto tvrtkine vrijednosti. Među njima su Bank of America (BAC) i Apple (AAPL), kao i Coca-Cola (KO) i American Express (AXP). Tvrtki je pomoglo to što su se većina ovih tvrtki oporavilo od početnih nevolja uzrokovanih pandemijom, što je pomoglo povećanju operativne dobiti za 18 posto u trećem tromjesečju, navodi BNN Bloomberg.

26. travanj 2024 04:03