Svijet
StoryEditor

Cijena tokena Cardano mreže zabilježila ogroman rast zbog nadolazeće nadogradnje

17. Kolovoz 2021.
Cardano ADAfoto Shutterstock
piše: Lovro Banfić, Exante

Izvorni token Cardano mreže, ADA token, u petak 13.8.2021. je zabilježio rast od 16 posto nakon što je najavljeno da će 12. rujna svijetlo dana ugledati dugo očekivana nadogradnja, koje će omogućiti kreiranje pametnih ugovora na Cardano mreži.

Nova funkcionalnost

Ta nova funkcionalnost pametnih ugovora omogućila bi Cardanu mreži da se na njoj kreiraju sofisticiranije aplikacije, poput platformi za decentralizirano financiranje (DeFi), gdje je automatizirano posuđivanje i trgovanje kriptovalutama. Ova nadogradnja, cijeli Cardano ekosustav dovela bi u bolji položaj za izazivanje Ethereuma, koji je poznat kao trenutno vodeći blockchain s funkcionalnošću pametnih ugovora.

Pametni ugovori

Za one koji još nisu upoznati sa pojmom pametnih ugovora, radi se o programima pohranjenim na blockchainu koji automatski izvršavaju zadatak nakon što se ispune specifični uvjeti. Na ovaj način izbjegnuta je potreba za trećim stranama koji bi provjeravale jesu li svi uvjeti ispunjeni te se zatim vrlo brzo mogu izvršiti različite transakcije. Cijela DeFi industrija koja je ove godine premašila vrijednost od 100 milijardi dolara , temelji se na pametnim ugovorima te mnogi upravo iz tog razloga porast cijene ADA tokena vide opravdanim jer do sada taj sektor nije bio dostupan na Cardano mreži.

Osnivač Cardana 

Glavna osoba za razvoj Cardano mreže je Charles Hoskinson. Prve profesionalne korake učinio je 2013. godine kada je pokrenuo online edukacijski tečaj o Bitcoinu koji je pohađalo preko 80.000 ljudi i kao rezultat upoznao je Vitalika Buterina te tako postao jednim od 8 osnivača Ethereuma. Ubrzo nakon osnivanja uslijedile su nesuglasice između Charlesa i ostatka tima. Za razliku od ostatka tima, želio je je prihvatiti kapitalna ulaganja od strane venture capital fondova i stvoriti profitnu organizaciju s formalnijim sustavom upravljanja, dok je Buterinova vizija o Ethereumu bila u obliku neprofitne organizacije s decentraliziranim upravljanjem. Zajedno sa jednim od kolega iz Ethereuma, osniva organizaciju IOHK (engl. Input Output Hong Kong) te pokreću Cardano mrežu. Javno prikupljanje kapitala završeno je krajem 2016. godine, a prikupljeno je 62 milijuna dolara.

Više informacija o EXANTE platformi trgovanja koja pokriva pokriva preko 300000 financijskih instrumenata, 200 fondova od kojih 20+ kripto fonda, DMA (direktan pristup) na više od 50 tržišta dostupno je na linku ovdje.

Iako su poduzeti svi napori da se provjeri točnost ovih podataka, EXT Ltd. (u daljnjem tekstu „EXANTE”) ne može prihvatiti nikakvu odgovornost ili odgovornost za oslanjanje bilo koje osobe na ovaj članak ili bilo koje informacije, mišljenja ili zaključke u ovom članku. Nalazi i stavovi izraženi u ovom članku ne odražavaju nužno stajališta EXANTE -a. Sve radnje poduzete na temelju informacija sadržanih u ovom članku strogo su na vlastitu odgovornost. EXANTE neće biti odgovoran za bilo kakav gubitak ili štetu u vezi s ovim člankom.

24. travanj 2024 10:31