Svijet
StoryEditor

Cijene nafte premašile 99 dolara nakon Putinovg priznanja Donecka i Luhanska

22. Veljača 2022.
Russia i Ukrajina

Cijene nafte premašile su u utorak na početku trgovine na londonskom tržištu 99 dolara nakon ruskog priznanja dvije odmetnute proruske regije na istoku Ukrajine.

Na početku trgovine u Londonu cijena barela poskočila je 3,71 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje, na 99,1 dolar. Na američkom tržištu barelom se u elektronskoj trgovini trgovalo po 4,41 dolara višoj cijeni, od 95,72 dolara.

Rusija je u ponedjeljak priznala Doneck i Luhansk i poslala svoje "mirovne" snage u dvije proruske separatističke ukrajinske regije koje su proglasile neovisnost 2014. godine.

Zapad optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu, što Moskva uporno opovrgava. Ukrajinske snage i pobunjenici učestalo su kršili primirje u posljednje vrijeme i ruski parlament nedavno je zatražio priznanje Donecka i Luhanska u kojima živi većinsko rusko stanovništvo. 

Rusija tvrdi da će njezine vojne postrojbe sudjelovati u „očuvanju mira” u Donjecku i Luhansku, a SAD smatra nazivanje ruskih postrojbi mirovnim snagama „besmislicom”, tvrdeći da Rusija traži izgovor za rat.

Zapad je Moskvi zaprijetio sankcijama u slučaju napada na Ukrajinu, a na tržištima strahuju da bi kaznene mjere mogle obuhvatiti i rusku naftu. Rusija je najveći izvoznik nafte u svijetu, nakon Saudijske Arabije, i najveći proizvođač prirodnog plina, podsjeća BBC.

Ukrajinsko-ruski sukob mogao bi imati „značajne implikacije” po cijene nafte, rekla je za BBC direktorica odjela makrostrategije u Manulife Investment Managementu Sue Trinh.

Sankcije koje bi prisilile Rusiju da isporučuje manje nafte ili prirodnog plina "snažno bi utjecale na svjetsko gospodarstvo", upozorila je Trinh.

25. travanj 2024 16:05