Svijet
StoryEditor

CJEPIVO SAMO ZA ODABRANE: U 130 najsiromašnijih država nije stigla niti jedna doza cjepiva

19. Veljača 2021.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres a virtualnom je sastanku s Vijećem sigurnosti UN-a kazao da je u 10 zemalja dospjelo čak 75 posto dostupnog cjepiva za COVID-19, dok u više od 130 država nisu stigle ni prve doze cjepiva.

Guterres je takvu situaciju ocijenio krajnje nepravednom, a kako bi se riješila situacija predložio je da članovi G20 oforme hitnu radnu skupinu za promicanje globalnog pristupa cjepivima, prenosi CNN.

- U ovom kritičnom trenutku pravedna raspodjela cjepiva najveći je moralni test pred globalnom zajednicom - rekao je Guterres.

Prema digitalnoj bazi podataka 'Our World in Data' širom svijeta primijenjeno je oko 188 milijuna doza cjepiva, a deseci milijuna tih doza otišli su u Sjedinjene Države, Kinu, Ujedinjeno Kraljevstvo i Izrael.

Guterres nije imenovao 10 zemalja koje su primijenile tri četvrtine svih cjepiva protiv COVID-19, no SAD je sigurno među njima jer je tamo, prema informacijama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, podijeljeno više od 72,4 milijuna doza cjepiva, a primijenjeno ih je više od 56 milijuna.

Predložena radna skupina uključivala bi članove Grupe 20 koje bi osigurale novac i znanstvenu ekspertizu kako bi cjepiva učinila pristupačnijim za zemlje na 'globalnom jugu', što uključuje zemlje Afrike i Srednje i Južne Amerike.

Guterresova sugestija dolazi istog tjedna kada je Meksiko najavio da će podnijeti žalbu Vijeću sigurnosti UN-a zbog nepravedne raspodjele cjepiva, za koju je ministar vanjskih poslova Marcel Ebrard rekao da favorizira bogatije zemlje. Meksiko je inače potpisao ugovore za isporuku 230 milijuna doza cjepiva, a do sada im je isporučeno svega 750 tisuća doza.

- Vodeća svjetska gospodarstva imaju posebnu odgovornost. Vidimo da cjepiva brzo dolaze do zemalja s visokim dohotkom, dok ga najsiromašnije zemlje na svijetu uopće nemaju -  rekao je Guterres.

19. travanj 2024 22:45