Svijet
StoryEditor

ConstitutionDAO razmatra planove za budućnost nakon neuspjeha na Sotheby‘sovoj aukciji kopije američkog ustava

22. Studeni 2021.

ConstitutionDAO, decentralizirana autonomna organizacija s više od 17.000 članova i 45 milijuna dolara sredstava, suočila se s brojnim izazovima od svog osnutka prije manje od dva tjedna. Prošlog tjedna, DAO je izgubio Sotheby'sovu aukciju kopije američkog ustava. Izvršni direktor Citadela, multinacionalnog hedge fonda, Kenneth Griffin nadmašio je DAO i kupio dokument za 41 milijun dolara.

Griffin, koji je otvoreni kritičar kriptovaluta, također je poznat po kupnji najskupljeg penthousea u SAD-u 2019. godine. Vrhunac njegove pobjede na aukciji ustava jest činjenica da dragocjeni dokument neće biti u vlasništvu više od 17.000 građana interneta, već jednog tajkuna koji je rekao da će ga smjestiti u muzej Bentonvilleu Arkansasu u vlasništvu nasljednika Walmarta. 

Mediji su do sada kupnju uokvirili kao čin 'trolanja', te kao pobjedu TradFi-a (tradicionalnih financija) nad DeFi-em (decentralizirane financije). Oba ova tumačenja su točna, ali ima još puno toga u priči.

Mnogi članovi ConstitutionDAO-a već obećavaju pregrupiranje i kupnju još jednog povijesnog dokumenta, možda Zakona o pravima. Gubitak u četvrtak nije bio kraj, bio je to početak novog pokreta koji pokreću DAO-i i kripto tokeni.

ConstitutionDAO prikupio je više od 45 milijuna dolara za  aukciju, ali se nije mogao natjecati protiv Griffinove konačne ponude zbog skrivenih troškova kao što je Sotheby'sova aukcijska naknada od 13,9 posto i troškove očuvanja i prijevoza povijesnog dokumenta. To je izazvalo zbunjenost i frustraciju, jer su neki smatrali da DAO nije bio dovoljno transparentan i prerano zatvorio prikupljanje sredstava.

Sada kada je aukcija završena, ConstitutionDAO je u procesu restrukturiranja. Neki članovi traže povrat novca, dok drugi pozivaju DAO da nastavi novi projekt sa svim tim kapitalom. Od početka, ConstitutionDAO tvrdi da će, ako izgubi aukciju, svim članovima vratiti sredstva. Međutim, ono što mnogi novi donatori u ekosustavu Ethereuma nisu shvatili jest da visoke transakcijske naknade na mreži znače da neće dobiti puni iznos donacije.

Dok mnogi željno iščekuju proporcionalne povrate novca, drugi u Discordu zajednice to ne žele. Umjesto toga, nadaju se da će DAO slijediti još jedan povijesni artefakt ili uzrok.

Kao odgovor, DAO je najavio da će članovima dati izbor. Oni mogu dobiti povrat novca, ostati u DAO-u i dobiti novi upravljački token ili donijeti odluku kasnije. Oni koji odluče ostati u DAO-u moći će glasovati o budućim pitanjima upravljanja.

– Uskoro ćemo predložiti plan koji opisuje upravljanje, viziju i vrijednosti, kako bi zajednica pregledala i komentirala – napisali su organizatori grupe na Twitteru.

Trenutno nije jasno koji će biti sljedeći projekt DAO-a. Od fijaska na aukciji, gdje su se dezinformacije proširile poput požara zbog nedostatka komunikacije, DAO-u treba neko vrijeme da isplanira svoje sljedeće korake. Glavni suradnik Brian Wagner i ljubitelj Web 3 Liminal Warmth najavljeni su kao novi lideri DAO-a u budućnosti.

Iako sljedeći projekt DAO-a tek treba biti objavljen, masivna zajednica ima niz ideja. Neki žele da DAO pokuša kupiti kopiju Zakona o pravima ili Deklaracije o neovisnosti, dok su drugi predložili da stvore novi Ustav za Web 3.

Kako se prašina smiruje, ne zaboravimo na pozitivan utjecaj ovog napora. To je pokazalo što je moguće kada grupa kripto entuzijasta udruži svoja sredstva. Ako organizacije poput DAO-a nastave cvjetati, to bi moglo pružiti alternativu političkog organiziranja i oživjeti osjećaj građanskog sudjelovanja koji u posljednje vrijeme kopni.

28. travanj 2024 00:24