Svijet
StoryEditor

Davos 2021.: Bauk kolektivizma širi se svijetom

20. Siječanj 2021.
Klaus Schwab, izvršni direktor Svjetskog ekonomskog foruma

Ovogodišnje redovito sastajanje svjetskih moćnika i onih koji se tako osjećaju u mondenome švicarskom skijalištu pobudilo je veći interes nego inače. Obično predmet sprdnje šire svjetske javnosti zbog svoje kontradiktorne prirode, odnosno činjenice da ljudi koji sjajno prolaze u baš ovakvoj verziji kapitalizma već godinama nariču u skupim odjelima s Rolexima na rukama o neodrživosti sustava tako velikodušnog prema njima, sada je postao i razlog za zabrinutost u nekim krugovima.

Ekstremno desni politički spektar, uvjerene ekonomske liberale i profesionalne teoretičare zavjera iz nekog je razloga koncept izvršnog direktora Svjetskog ekonomskog foruma Klausa Schwaba za ovaj sastanak izrazito uzbibao. Naime, već neko vrijeme iz njihove perspektive čini se kako načelna razmišljanja popularna u Davosu neugodno naginju ulijevo zato što je proglašena smrt dioničarskog kapitalizma, umotvorine junaka neoliberalne scene Miltona Friedmana, u korist dioničkoga kapitalizma, a ne leži im ni sve to cviljenje za posječenim šumama i rastućom nejednakosti. Sumnje u toj raznorodnoj skupini pobunjenika, dakle, postoje već neko vrijeme, ali kad je Schwab najavio svoju veliku inicijativu pod nazivom 'Veliki reset', mnogima je izbio znoj na čelu. Gdje leži problem za spomenute skupine koje su odmah pohrlile prema Facebooku, Twitteru i ostalim narodnim platformama?

U navodnome neugodnom 'šmeku' socijalizma. Tako predvidljivo i neoriginalno. Sigurno je neki lenjistički komplot u pitanju, što drugo, uostalom, može i biti? Razne novinske kolumne i 'slobodarske' objave po društvenim mrežama upozoravaju da Schwab sa svojom kamarilom bogataša i političara podmuklo namjerava iskoristiti godinu općeg rasapa za guranje sotonske agende iza koje stoji vjerojatno Bill Gates. Koliko god je riječ o klasičnim teorijama zavjere, iz toga mentalnog plićaka ipak se može izvući nešto konkretniji razlog za toliku zabrinutost zbog Schwabovih izjava. Nije toliko problem, čini se, zadah socijalizma koliko puzajući kolektivizam, a tu već nemaju ni sasvim krivo.

Više o tome zašto su se teoretičari zavjera toliko zainteresirali za ovogodišnji Davos pročitajte u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera. 

22. travanj 2024 11:34