Svijet
StoryEditor

Digitalni porez mogao bi teško pogoditi Silicijsku dolinu

18. Lipanj 2020.
digitalni porez

SAD je najavio povlačenje iz pregovora s europskim partnerima o digitalnom porezu, potaknuvši žestoki odgovor Francuske i Španjolske koje ustraju u zatvaranju poreznih 'rupa' za digitalne divove.

Gotovo 140 zemalja pregovara pod egidom Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) o prvim izmjenama međunarodnih poreznih propisa u gotovo 80 godina kako bi se sustav oporezivanja prilagodio digitalnom dobu.

Cilj je postići dogovor do kraja godine ali pandemija koronavirusa usporila je cijeli proces. 

SAD se sukobio u prvom redu s Francuskom zbog najave novog digitalnog poreza koji će, kako tvrde u Washingtonu, nesrazmjerno teško pogoditi divove sa sjedištem u Silicijskoj dolini.    

Washington je zaprijetio uvođenjem novih carina na francuske proizvode, uvjetujući pristanak na novi porez dogovorom na razini OECD-a. Francuska je potom obustavila naplatu novouvedenog poreza do završetka pregovora.

U srijedu je američki ministar financija objavio da se SAD povlači iz pregovora s europskim zemljama budući da nije postignut nikakav napredak.

Francuski ministar financija odmah je oštro reagirao na pismo američkog kolege.

- Pismo je provokacija za sve partnere u OECD-u, i to upravo u trenutku kada nas od dogovora o oporezivanju digitalnih divova dijeli tek nekoliko centimetara - ustvrdio je danas francuski ministar financija Bruno Le Maire.

Iz Madrida su preko glasnogovornice vlade Marije Jesus Montero poručili Washingtonu da Španjolska i njezini europski saveznici ne prihvaćaju nikave prijetnje vezano za prijedlog o oporezivanju prihoda internetskih divova.

- Takve prijetnje drugih zemalja ne prihvaća nitko, ni Španjolska, ni Francuska, ni Francuska, ni Italija, ni Britanija - kazala je Montero u razgovoru za radio Cadena SER.

"Naši zakoni nisu usmjereni protiv interesa drugih zemalja", nastavila je glasnogovornica španjolska vlade. "Naš je cilj pri kreiranju zakona da naš porezni sustav bude uredan, pravedan i prilagođen aktualnim okolnostima". 

Glasnogovornik britanskog ministarstva financija poručio je da London i dalje podupire pronalaženje globalnog rješenja za oporezivanje digitalnih kompanija.

Francuska je ujedno preko ministra financija poručila da će ove godine oporezivati digitalne usluge, vratile se Sjedinjene Države za pregovarački stol ili ne.

Washington je pak ovog mjeseca pokrenuo istragu o digitalnim porezima u Britaniji, Italiji i Španjolskoj, uz obrazloženje da možda nepravedno ciljaju američke kompanije.

Europljani načelno tvrde da tehnološke kompanije plaćaju premale poreze u zemljama u kojima posluju, seleći dobit iz zemlje u zemlju uz minimalnu fizičku infrastrukturu.

24. travanj 2024 18:06