Svijet
StoryEditor

Direktorica Soros Fund Managementa smatra da je bitcoin postao mainstream

07. Listopad 2021.
kripto fond bitcoinfoto Shutterstock

Soros Fund Management, obiteljski ured koji je 1970. osnovao investitor milijarder George Soros, posjeduje neke kriptovalute, otkrila je izvršna direktorica fonda i CIO Dawn Fitzpatrick u intervjuu za Bloomberg. 

Naglasila je i kako Soros fond promatra kriptovalute izvan narativa inflacijskog hedgea.

Iako nije izravno potvrdila da je fond uložio u bitcoin, Fitzpatrick je rekla da posjeduju neke kriptovalute, ali ne puno. Dodala je i da su sami tokeni manje zanimljivi od slučajeva upotrebe DeFi-a i sličnih stvari. 

DeFi, koji se zalaže za decentralizirano financiranje, zajednički je pojam za financijske proizvode izdane na javnim blockchainovima i iskorištavanje moći pametnih ugovora. Dostupan svima na svijetu bez potrebe za posrednicima, DeFi nudi mnoge usluge kao i tradicionalne financijske institucije, kao što je kreditiranje.

- Nisam sigurna da se bitcoin smatra samo zaštitom od inflacije. Mislim da je prešao ponor u mainstream - izjavila je Fitzpatrick.

Kako bi podržala izjavu, ukazala je na cjelokupno tržište kriptovaluta, koje sada ima tržišnu kapitalizaciju od preko 2 bilijuna dolara. Trenutna brojka u vrijeme pisanja bliža je 2,5 bilijuna dolara, kako navodi CoinGecko.

- Postoji 200 milijuna korisnika širom svijeta, tako da mislim da je ovo postalo mainstream - dodala je Fitzpatrick.

U ožujku ove godine, Fitzpatrick je rekla da je bitcoin mogao ostati "rubna imovina", osim činjenice da je opskrba novcem porasla za više od 25 posto u posljednjih 12 mjeseci.

Iako je sam Soros u prošlosti govorio da bitcoin i druge kriptovalute ne mogu funkcionirati kao valute zbog svoje volatilnosti, u travnju 2018. dao je zeleno svjetlo za pokretanje ulaganja u kripto prostor.

Fond je također uložio u nekoliko tvrtki za infrastrukturu kriptovaluta, uključujući Lukku i NYDIG. U 2018. godini, Sorosev drugi fond, Quantum Fund, također je uložio u bitcoin-friendly maloprodajnog diva Overstock.

27. travanj 2024 21:22