Svijet
StoryEditor

Dogecoin killer - Shiba Inu u zadnjih 30 dana narastao za nestvarnih 44.200 posto

10. Svibanj 2021.
Piše: Domagoj Mataić

Pojavljivanje Elona Muska u showu Saturday Night Live (SNL) sigurno je imalo utjecaj na pad cijene dogecoina, ali to nije bilo dovoljno da spriječi drugu kriptovalutu, sličnu kao dogecoin, da stekne ogromnu vrijednost i doda 8 milijardi dolara neto vrijednosti ethereumovom suosnivaču Vitaliku Buterinu, koji je nesvjesno primio 50 posto cjelokupne ponude od programera tokena tijekom protekle godine.

Shiba Inu (SHIB) jedna je od mnogih meme kriptovaluta s psećom tematikom inspiriran dogecoinom. Trenutno se trguje za 0.00002955 dolara, a prema podacima CoinMarketCapa vrijedi 12,5 milijardi dolara, što ga stavlja na visoku 19. poziciju u ukupnom rangu kriptovaluta.

Od bilijardi (15 nula) SHIB tokena koliko ih je ukupno kreirano, Buterin drži polovicu, ili 14 milijardi dolara u sadašnjoj vrijednosti, te je najveći holder Shiba Inua. To je ujedno i Buterinova najvrjednija 'imovina', koja vrijedi puno više od 1,37 milijardi dolara u ETH-u. S obzirom da je na CoinMarketCapu objavljeno da je u cirkulaciji blizu 40 posto ukupne ponude, dodajući Buterinov dio SHIB postaje još vrjedniji, te zauzima nevjerojatnu 9. poziciju.

Buterin nema nikakve veze sa SHIB-om. Anonimni programeri tokena objavili su u svom whitepaperu, tzv. woofpaperu, da su poslali 50 posto cjelokupne ponude na Buterinovu adresu kako bi ih uklonili iz optjecaja. Na taj način cijena može porasti, sve dok potražnja i dalje raste, a ponuda je ograničena.

Do sada, SHIB je ostvario ekstreman rast. Pokrenut u kolovozu prošle godine, prvi put se istaknuo 20. travnja, na tzv. Doge day, koji se podudara s 4/20, neslužbenim danom marihuane. Na Doge Day, SHIB je skočio na 0.000004 dolara, što je predstavljalo povećanje od 3.900 posto u tjedan dana.

Cijena samoprozvanog 'dogecoin killera' porasla je za dodatnih 1.700 posto u posljednjih tjedan dana, a kada se gleda prinos na mjesečnoj razini, SHIB je u proteklih 30 dana narastao za pomalo nestvarnih 44.200 posto.

- Vitalik Buterin tehnički može prodati svoj SHIB kad god želi - rekao je za Decrypt WARONRUGS, anonimni twitter profil.

Vitalik Buterin, kao najvažniji i najutjecajniji suosnivač ethereuma, nedavno je postao najmlađi kripto milijarder, bez obzira na količinu SHIB-a koje posjeduje. Buterinova javna ethereum adresa objavljena je još u listopadu 2018., na kojoj se vidi da posjeduje 333.520 ethereuma vrijednih 1,37 milijardi dolara. Prema njegovim javnim istupima i životnom stilu, lako se može zaključiti da mu novac nije na prvom mjestu te, ako bi prodao SHIB koji posjeduje, vjerojatno bi ih donirao u dobrotvorne svrhe, kao što je učinio prošli tjedan kada je donirao 600.000 dolara Indiji za borbu protiv koronavirusa.

Naravno, postoji i mogućnost da svoje SHIB tokene 'spali' odnosno da ih pošalje na ništavnu ethereum adresu, ta opcija nije isključiva, no ima vrlo malu vjerojatnost. Bilo kakav potez Buterina zasigurno bi značajno pozitivno ili negativno utjecao na cijenu SHIB-a, ali najizgledniji ishod je onaj pasivan, kao i dosad.

20. travanj 2024 13:03