Svijet
StoryEditor

Dok Steam zabranjuje blockchain videoigre, Epic razmišlja o njihovom prihvaćanju

19. Listopad 2021.

Programerska i izdavačka tvrtka videoigara Epic izjavila je kako će prihvatiti igre izgrađene blockchain tehnologijom.

Vijest dolazi nakon što je internetski gaming store Steam jučer najavio da će zabraniti aplikacije izgrađene na blockchain tehnologiji koje izdaju ili omogućuju razmjenu kriptovaluta ili NFT-ova.

Epic, koji se natječe s Valveom, Steamovim programerom, tada je za The Verge rekao da će biti otvoren za igre koje podržavaju kriptovalute ili imovinu temeljenu na blockchainu.

- Epic Games Store pozdravit će igre koje koriste blockchain tehnologiju pod uvjetom da slijede relevantne zakone, otkrivaju njihove uvjete, te su dobno ocijenjeni od strane odgovarajuće skupine - napisao je putem Twittera Tim Sweeney, izvršni direktor Epica.

Dodao je da, iako Epic ne koristi kriptovalute u igrama, pozdravlja inovacije u područjima tehnologije i financija. Epic je navodno za The Verge izjavio kako bi bio voljan surađivati s programerima u svijetu NFT-ova.

Epic je tvorac popularne igre, Fortnite, koja ima valutu u igri pod nazivom V-Bucks. U 2019. godini Sweeney je potvrdio da je kriptovaluta fokusirana na privatnost Monero "slučajno" dodana na popis prihvatljivih plaćanja za trgovinu Fortnite merch, opcija  je u međuvremenu uklonjena.

Steam je najveći digitalni distributer igara u pc svijetu gdje korisnici mogu kupovati ili prenositi igre putem platforme. Valve nije objasnio zašto je zabranio igre temeljene na blockchainu.

Amy Wu, partnerica u venture capital tvrtki Lightspeed, napisala je na Twitteru da je potez Steama očekivan.

- Centralizirane platforme Web2 dobivaju dio sve vrijednosti generirane iz svog ekosustava. Blockchain zaobilazi to i decentralizira vrijednost natrag graditeljima i korisnicima - napisala je Wu.

Programeri kripto igara poput Age of Rust, koji su sada izbačeni s Steama, brzo su kritizirali Valvea.

- U osnovi vjerujemo da su NFT-ovi i blockchain igre budućnost - tweetao je račun razvojnog  programera.

Programeri koji žele objaviti igre temeljene na blockchainu putem Epica možda će morati pričekati. Značajka samostalnog objavljivanja razvojnog programera još uvijek je samo u beta verziji. 

No, tvrtka se pokušava pozicionirati kao lider u budućnosti blockchain i kripto gaming svijeta, ako budućnost za centralizirana, naslijeđena tržišta igara na takvom svijetu postoji.

24. travanj 2024 04:31