Svijet
StoryEditor

Elon Musk dio nove inovativne proizvodnje dovodi u Europu

26. Siječanj 2021.
Investitor, izumitelj i poduzetnik Elon Musk 

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izgradit će u okolici Berlina i tvornicu baterijskih ćelija za automobile u koju planira uvesti novu, inovativnu proizvodnu tehnologiju, tvrde upućeni izvori.

Tvornica će proizvoditi novu vrstu ćelija, šest puta veće baterijske snage, koja će zauzimati manje prostora i trošiti manje energije, rekli su izvori. Budući da će biti snažnije, svaki će automobil zahtijevati manje ćelija, objašnjavaju, dodajući i da će razmak između dva punjenja biti povećan za 16 posto.

Tvornica baterija bit će sastavni dio planirane Tesline gigatvornice na periferiji Berlina.

Kompanija će nove baterijske ćelije u Gruenheidu prvo početi ugrađivati u Model 3, a u sljedećoj fazi nova će se tehnologija koristiti i u ostalim modelima, uključujući teretna vozila. Datum početka izgradnje tvornice baterija još nije određen dok radovi na tvornici automobila na istoj lokaciji već su u punom zamahu.

Tesla je svojedobno najavio da će tvornica početi s radom u srpnju i proizvoditi do 500.000 tisuća automobila godišnje, uz angažman 12.000 radnika. Kompanija traži i više od tisuću radnika za proizvodnju baterija, iako još nije poznato kad će dobiti dozvolu za otvaranje, napominje dpa.

05. lipanj 2023 21:50