Svijet
StoryEditor

EU spremna pomoći Hrvatskoj nakon razornog potresa

30. Prosinac 2020.
Potres u Zagrebu, 29.12.2020foto Dražen Lapić

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u utorak da je EU uz Hrvatsku nakon novog razornog potresa i da je zatražila od povjerenika za krizne situacije Janeza Lenarčiča da što prije otputuje u Hrvatsku. 

- Još jedan razoran potres u Hrvatskoj, drugi u protekla dva dana. Ponovno sam razgovorala s premijerom Andrejem Plenkovićem. Spremni smo pomći. Zatražila sam od Janeza Lenarčiča da otputuje u Hrvatsku čim to situacija dopusti. Stojimo uz Hrvatsku - objavila je je von der Leyen na Twitteru.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel je također izrazio zabrinutost te je kazao kako Europska unija pruža punu potporu Hrvatskoj i pozorno prati situaciju nakon razornog potresa

- U ovom teškom trenutku, Europska unija pruža punu potporu i pomoć narodu Hrvatske i i premijeru Andreju Plenkoviću. Naše su misli s ozlijeđenima i s radnicima na terenu - objavio je Michel na Twitteru.

Povjerenik za krizne situacije Janez Lenarčič je rekao da je Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije (ERCC) u kontaktu s hrvatskim vlastima i da je spreman pomoći.

- Pratimo situaciju u  Hrvatskoj. Naš ERCC je spreman pomoći -  poručio je Lenarčič.

ERCC je stožerni dio mehanizma civilne zaštite EU-a i koordinira pružanje pomoći zemljama koje su pogođene katastrofama.

Centar osigurava brzu podršku za hitne slučajeve i djeluje kao koordinacijsko središte između svih EU država članica. Djeluje 24 sata dnevno i može pomoći bilo kojoj zemlji unutar ili izvan EU-a pogođene velikom katastrofom na zahtjev nacionalnih vlasti ili tijela UN-a.

28. travanj 2024 21:19