Svijet
StoryEditor

EU VODIČ Globalnoj inicijativi za cijepljenje 500 milijuna eura

19. Prosinac 2020.
Europska investicijska banka osigurala je 400 milijuna eura zajmova za ekonomije niskog i srednjeg dohotka, a Komisija daje sto milijuna eura nepovratnih sredstava kako bi 92 zemlje iz tog razreda imale pristup sigurnom i efikasnom cjepivu

Europska unija ovaj je tjedan konkretizirala svoja obećanja u okviru inicijative za pravedno i ujednačeno distribuiranje cjepiva protiv koronavirusa s ukupno 500 milijuna eura potpore globalnom programu za cijepljenje COVAX. Cilj je inicijative zemljama iz cijelog svijeta neovisno o financijskim mogućnostima osigurati pristup dovoljnim količinama cjepiva, što uključuje Afriku, Aziju, Karibe, Pacifik, ali i neposredno europsko susjedstvo. Taj doprinos pomoći će ubrzati stavljanje pandemije pod kontrolu na globalnoj razini i povećati distribuciju uspješnih cjepiva čim postanu dostupna.

Pristup, ali ne besplatan

U tom smislu, Europska investicijska banka osigurala je 400 milijuna eura zajmova za ekonomije niskog i srednjeg dohotka, a Komisija je pridonijela sa sto milijuna eura nepovratnih sredstava, kako bi 92 zemlje iz tog razreda imale pristup sigurnom i efikasnom cjepivu protiv COVID-19 što je prije moguće.

S obzirom na sve glasnije primjedbe da su bogate zemlje ugrabile goleme količine prvih efikasnih cjepiva, ne čudi vrlo aktivno sudjelovanje Europske unije u toj inicijativi. Cjepiva će inače nabaviti i dostaviti UNICEF i Panamerička zdravstvena organizacija uime COVAX-a.

Svi imaju korist

'Moralni je imperativ da nijedna zemlja ne bude isključena iz pristupa cjepivima za COVID-19 samo zato što nema novca za njih. Potpora Europske investicijske banke od 400 milijuna eura za COVAX odgovor je na to jer pomaže osigurati pravedan pristup cjepivima protiv COVID-19. Tim novim zajmom EIB ojačava partnerstvo Team Europe s COVAX-om i ubrzava efikasan odgovor na globalnu pandemiju. Od njezina početka EIB je s partnerima diljem Europe i svijeta pridonio ubrzanju razvoja cjepiva, jačanju javnog zdravstva i pomoći poslovnoj zajednici u prevladavanju krize s više od 27 milijardi eura odobrenih zajmova povezanih s COVID-19.

Uspjeh nekoliko programa razvoja cjepiva, posebice onog BioNTechovog, uz potporu Komisije i EIB-a, daje nadu svijetu da je oporavak bliže. Sada je trenutak gledati naprijed i pobrinuti se da sve zemlje imaju koristi od tog napretka', komentirao je predsjednik EIB-a Werner Hoyer. Povjerenica za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen dodala je da 'zajedničkim radom Team Europe s partnerima pomaže cjepivo napraviti javnim dobrom za završetak pandemije, osigurava održiv oporavak i bolju pripremljenost u budućnosti'. 

COVAX
COVAX AMC
Team Europe

22. travanj 2024 04:50