Svijet
StoryEditor

EU VODIČ - Smjernice za veću transparentnost internetskog rangiranja

13. Prosinac 2020.
Algoritamsko rangiranje određuje internetsku vidljivost ključnu za uspjeh milijuna poduzeća. Smjernice će pomoći tvrtkama da bolje upravljaju svojom internetskom vidljivošću

Komisija je objavila smjernice za poboljšanje transparentnosti sustava rangiranja na internetskim platformama s obzirom na važnost koju rangiranje ima na internetu. Algoritamsko rangiranje određuje internetsku vidljivost ključnu za uspjeh milijuna poduzeća, posebno u uvjetima pandemije koja je mnoge od njih prisilila na poslovanje internetom. Smjernice dopunjuju zahtjeve Europske unije povezane s transparentnošću rangiranja u sklopu uredbe Platform-to-Business (P2B) i prve su takve vrste u svijetu. Objavljene smjernice uz to objašnjavaju glavne zahtjeve za online platforme navedene u spomenutoj uredbi, od potrebe određivanja ključnih algoritamskih parametara koji stoje iza rangiranja do njihova prenošenja tvrtkama.

Pošteno i otvoreno

Smjernice će pomoći internetskim platformama izraditi potrebne informacije dostupnim tvrtkama da bi mogle bolje odlučiti kako povećati i upravljati svojom internetskom vidljivošću, zbog čega će i korisnici na kraju dobiti najbolju kvalitetu usluga i dobara. Jednako će tako poduprijeti primjerenu i efikasnu provedbu zahtjeva transparentnosti kako bi se osiguralo pošteno ponašanje online platformi u rangiranju. Iako pravno ne obvezuju, smjernice će pomoći platformama i tražilicama ispuniti obveze povezane s transparentnošću funkcioniranja njihovih sustava rangiranja.

Uredba koja smjera promicati poštenje i transparentnost za poslovne korisnike online posredničkih usluga na snazi je, inače, od srpnja ove godine, otkad su online platforme i tražilice dužne u svoje uvjete upotrebe uvrstiti opis ključnih parametara prema kojima utvrđuju koliko će istaknute biti usluge i proizvodi na njihovim platformama. Smjernice daju dodatne informacije o poštovanju tih zahtjeva, čime je napravljen još jedan korak prema adekvatnoj informiranosti tvrtki o stvarima koje trebaju napraviti da bi bile bolje zastupljene i vidljivije na tim platformama.

Pravila za platforme

Sa sve bržim premještanjem ekonomije na internet rangiranje u tražilicama i drugim online uslugama postalo je važna komponenta poduzetništva i komercijalnog uspjeha pojedinih tvrtki u Europskoj uniji koje su kao nikada do sada ovisne o svojoj vidljivosti na internetu, što je pandemija samo dodatno ubrzala.

– Smjernice postavljaju standard za transparentnost algoritamskog rangiranja i povećat će pravednost internetske ekonomije koja pokreće inovacije i donosi dobrobit milijunima Europljana. Transparentnost je europski pristup i zato dovršavamo pravila za sve digitalne usluge da bi platforme surađivale s regulatorima i da bi najveće od njih davale više informacija o tome kako funkcioniraju njihovi algoritmi ​– izjavila je potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager. 

Smjernice
Uredba

18. travanj 2024 20:58