Svijet
StoryEditor

Europska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo postigli su dogovor o Brexitu

17. Listopad 2019.

- Gdje ima volje ima i načina – napisao je Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije na odlasku na Twitteru, a uz to je objavio pismo koje je poslao Donaldu Tusku, predsjedniku Europskog vijeća, u kojem ga obavještava da je Unija postigla dogovor s vladom Borisa Johnsona.

image
Juncker twitter
foto

- Novi sporazum prihvatljiv je nama, kao i Borisu Johnsonu, pa pozivam Europsko vijeće da ga odobri tijekom današnjeg summita – piše na Twitteru Juncker opisujući sporazum kao fer i izbalansiran.

Inače, sporazum između EU i Velike Britanije postignut je svega nekoliko sati prije početka održavanja sjednice Europskog vijeća na kojoj državnici svih 27 EU zemalja moraju dati jednoglasni pristanak na promjene. No, prije prihvaćanja morat će biti upoznati sa svim detaljima sporazuma.

 A i to je tek prvi korak za usvajanje ovog sporazuma i službeni početak Brexita. Lak posao nema ni Boris Johnson koji mora osigurati podršku apsolutne većine zastupnika Donjega doma jer će u suprotnom morati Bruxelles tražiti još jednu odgodu Brexita, a kako su neki koalicijski partneri Borisa Johnsona, poput Demokratske unionističke stranke Sjeverne Irske (DUP), već najavili da će glasati i protiv ovog sporazuma, sve opcije su i dalje otvorene. Koliko je poznato, za sporazum neće glasati ni oporbeni Laburisti Jeremyja Corbyna.

19. travanj 2024 05:00