Svijet
StoryEditor

Facebook odustao od stablecoina i prodao projekt za 200 milijuna dolara

02. Veljača 2022.

Facebookove stablecoin ambicije su završene. Nakon prošlotjednog izvješća u kojem udruga Diem želi prodati svoju imovinu i intelektualno vlasništvo, The Wall Street Journal objavio je da će Silvergate Capital kupiti svu imovinu za 200 milijuna dolara.

Prema journalu, koji navodi neimenovanu osobu upoznatu sa situacijom, Udruga Diem će 'ugasiti' svoje planove za pokretanje stablecoina nakon prodaje projekta kripto fokusiranoj banci sa sjedištem u Kaliforniji. Silvergate je ranije bio najavljen kao izdavatelj stablecoina, ali taj plan nikada nije ostvaren.

Ako je to istina, izvješće signalizira kraj Facebookovih (ili Metinih) ambicija u kreiranju stablecoina. Facebook je prvotno pokrenuo Libra Association 2019. godine zajedno s brojnim tehnološkim i financijskim saveznicima, s planovima za pokretanje kripto stablecoina potpomognutog košarom globalnih valuta.

Ubrzo su uslijedila mnoga regulatorna pitanja koja su dovela u pitanje ambicije i pristup Facebooka. Partneri kao što su PayPal, Visa, eBay, Stripe i Mastercard napustili su projekt krajem 2019., ali Facebook je nastavio dalje. Preimenovao je Libru u Diem i kripto novčanik Calibra u Novi, i prebacio multi-valutni pristup na dizajn stablecoina koji podupire samo dolar.

Međutim, status projekta postao je nejasan posljednjih mjeseci jer je ažuriranja bilo sve manje, a osoblje je redovito napuštalo udrugu, uključujući direktora Davida Marcusa krajem 2021. godine.

Izjava da je ovo kraj Facebookovih kripto ambicija nije u potpunosti istinita. Sada je fokus na metaverzumu, iako se tvrtkina vizija budućeg virtualnog prostora, direktno sukobljava sa vrijednostima koja podupire kripto zajednica. Ključna stavka pravog metaverzuma su digitalna vlasnička prava, a ne 3D avatari i virtualne sobe za sastanke.

Facebook je toliko očajnički želio pokazati da je metaverzum okupacija broj jedan, da je promijenio ime u Meta. Prema izvješću FT-a, Meta sada eksperimentira s NFT tržištem na Instagramu.

20. travanj 2024 02:58