Svijet
StoryEditor

‘Facebook Papers‘: Procurili brojni dokazi o lošem moderiranju sadržaja i ignoriranju govora mržnje

26. Listopad 2021.

Sedamnaest novinskih organizacija pregledalo je Facebookove interne dokumente koje je Facebookova zviždačica Frances Haugen nedavno kopirala i predala The Wall Street Journalu. Ti su mediji u ponedjeljak objavili izvješća na temelju tih dokumenata, nazvanim 'The Facebook Papers', a njihova izviješća obuhvaćaju širok raspon problema u Facebooku. Business Insider donosi najvažnija otkrića ove, za Facebook možda i kobne krize.

Bloomberg i The Verge izvijestili su o internim dokumentima tvrtke koji pokazuju da Facebook gubi popularnost među tinejdžerima i očajnički pokušava ponovno osvojiti to tržište.

Financial Times piše da su zaposlenici Facebooka pozvali upravu da ne čini iznimke u moderiranju sadržaja za političare i slavne osobe.

New York Times je pak pisao o tome kako se tvrtka borila s tim hoće li zadržati ili izbaciti opciju 'lajkanja' i dijeljenja sadržaja.

Washington Post je citirao tri izvora koji su rekli da je izvršni direktor Mark Zuckerberg osobno potpisao zahtjeve vijetnamske vlade za cenzuru.

Politico je pisao o istraživanju Facebooka o njihovoj tržišnoj dominaciji.

Associated Press je izvijestio o tome kako se Facebook zbog nedostatka moderiranja jezika sadržaja nije pravilno bavio pitanjima moderiranja, uključujući ona koja se tiču terorizma i govora mržnje.

NBC je spomenuo interne rasprave zaposlenika i očito razočaranje oko pitanja je li tvrtka učinila dovoljno da se suprotstavi govoru mržnje i dezinformacijama.

Atlantic je citirao dokumente koji pokazuju da su zaposlenici Facebooka bili zabrinuti zbog štete koju je tvrtka nanijela demokraciji i njezinoj ulozi u neredima u Kapitolu 6. siječnja ove godine, ali menadžment tvrtke na to nije reagirao. Tvrtka je također dala manje sredstava za moderiranje tržištima izvan SAD-a, što je rezultiralo s širenjem govora mržnje, aktivnosti narko-kartela, ali i trgovanja ljudima.

Wired je na sličan način izvijestio o Facebookovom razumijevanju i moderiranju sadržaja na brojnim arapskim dijalektima, koje i ljudski i automatizirani sustavi teško tumače.

CNN je izvijestio o dokumentima koji pokazuju da Facebook nije bio spreman za nerede u Kapitolu 6. siječnja.

Facebook Papers su otkrili u kojoj je mjeri tvrtka bila svjesna štete koju njezine platforme nanose društvu, od utjecaja na odluke o cijepljenju u Americi do narušavanja samopoštovanja tinejdžerica. Facebookom su se širile dezinformacije, govor mržnje, a ljudi su čak koristili Facebook za prodaju ljudskih organa.

Dokumenti koji su procurili jasno pokazuju da tvrtki nije bilo stalo da to zaustavi, a u nekim slučajevima i da je namjerno prikrivala interna istraživanja, otkrivajući koliko je ova najveća društvena mreža na svijetu zapravo postala toksična.

19. travanj 2024 19:06