Svijet
StoryEditor

FAO: Cijene hrane u listopadu porasle treći mjesec zaredom

04. Studeni 2021.
cijene hrane

Cijene hrane u listopadu su porasle treći mjesec zaredom, dosegnuvši najvišu razinu u nešto više od 10 godina, predvođene rekordnim cijenama biljnih ulja i znatno višim cijenama pšenice, izvijestila je agencija UN-a za hranu FAO.

FAO-ov indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u listopadu za 3,0 posto u odnosu na revidiranu vrijednost u rujnu, na prosječna 133,2 boda.

Najviše su u prošlom mjesecu porasle cijene biljnih ulja, za 9,6 posto u odnosu na rujan, dosegnuvši najvišu razinu otkada je FAO počeo objavljivati izvješća, poduprte poskupljenjem palminog, sojinog, suncokretovog i ulja uljane repice.

Značajno su poskupjele i žitarice, za 3,2 posto u odnosu na rujan, odražavajući 5-postotno poskupljenje pšenice u odnosu na rujan, zbog smanjenih izvoznih kapaciteta i snažne potražnje koji su podigli njezine cijene na najvišu razinu u gotovo devet godina.

U odnosu na prošlogodišnji listoopad cijene pšenice više su za 38,3 posto.

Osjetno su u prošlom mjesecu porasle i cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 2,6 posto u odnosu na rujan, odražavajući snažniju uvoznu potražnju za maslacem, obranim i punomasnim mlijekom u prahu.

Pojeftinili su tek šećer i mlijeko i mliječni proizvodi, za 1,8 odnosno 0,7 posto, zbog ograničene uvozne potražnje i velike izvozne ponude šećera u Tajlandu i Indiji, odnosno nižih cijena svinjetine i govedine.

Pad zaliha žitarica

U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je prognozirao da će zalihe na kraju aktualne sezone u 2022. biti niže nego na njezinom početku, unatoč očekivanoj rekordnoj proizvodnji u ovoj godini, od 2,79 milijardi tona.

Potrošnja bi pak trebala porasti za 1,7 posto, na 2,81 milijardu tona, odražavajući pojačanu potrošnju pšenice zbog rasta broja ljudi u svijetu, ali i pojačanu potrošnju kukuruza u proizvodnji stočne hrane i industriji.

U takvim bi uvjetima globalne zalihe žitarica će na kraju aktualne sezone u 2022. godini trebale biti 0,8 posto niža nego na njezinom početku i iznositi 819 milijuna tona, procjenjuju u FAO-u.

Globalna trgovina žitaricama trebala bi u sezoni 2021/2022. dosegnuti novi rekord od 478 milijuna tona, potaknuta pojačanom razmjenom pšenice i riže, izračunali su.

24. travanj 2024 00:12